Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REVOLT PROTIV VLADE

Tisuće Čeha izašlo na ulice, pozvali premijera na ostavku: 'Bave se više Ukrajincima nego nama'

Antigovernment protest rally in Prague
Foto: DAVID W CERNY/REUTERS
1/3
11.03.2023.
u 22:15

Češka je suočena s rekordnom inflacijom, prije svega zbog rasta cijena energije čemu je uzrok rat u Ukrajini

Tisuće osoba prosvjedovale su protiv češke vlade i siromaštva u subotu u Pragu, na skupu "Češka protiv siromaštva" koju je organizirala nova politička stranka. "Skupili smo se danas kako bismo izrazili revolt protiv siromaštva", rekao je okupljenom mnoštvu  Jindrich Rajchl, šef stranke PRO koja je organizirala skup.

Češka je suočena s rekordnom inflacijom, prije svega zbog rasta cijena energije čemu je uzrok rat u Ukrajini. Prosvjednici su pozvali vladu premijera desnog centra Petra Fiale na ostavku, dok je Jindrich Rajchl rekao da želi vladu koja će se prije svega "baviti interesima čeških građana". Također su kritizirali NATO i pozvali na hitan mir u Ukrajini.

Češki su mediji javili da je jedan prosvjednik oboružan megafonom pozvao mnoštvo da strgne ukrajinsku zastavu koja je vijorila na zgradi Nacionalnog muzeja. Protivnici vlade Petra Fiale tvrde da se on više bavi Ukrajinom nego svojim vlastitim narodom. Češka je poslala Ukrajini značajnu vojnu i humanitarnu pomoć od početka ruske agresije u veljači 2022.

>> VIDEO 35% svake kave plaćamo državi: Udruga Glas poduzetnika traži ukidanje posebnog poreza na kavu

 

Komentara 48

Avatar SAM
SAM
22:53 11.03.2023.

Česi su progledali i uvidjeli tko je glavni uzročnik rata. Mi ćemo to shvatiti za desetak godina, a možda i nikada.

Avatar Nesalomljivi
Nesalomljivi
23:21 11.03.2023.

Svugdje protesti zbog sluganstva SAD-u, jedino u Hrvatskoj svi sretni! A kako i ne bi bili sretni gradjani jedne od 15 najrazvijenijih zemalja, ako je vjerovati 'malom od Bruxellesa'!

ZP
zeljko.posaric.9
00:13 12.03.2023.

Evo sad kad drg,vi čehe proglase rusofilima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije