Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZBUNA

Tibetanci se boje da će Dalaj Lama dobiti dva nasljednika

dal
afp
10.03.2011.
u 20:31

Peking je bijesno reagirao: Stalno govori o povlačenju, a opet ostane. Ovo je obična obmana i nećemo nasjesti

Dalaj Lama (75) najavio je da će napustiti mjesto političkog lidera tibetanske vlade u egzilu. Iako više neće imati političku ulogu, ostat će tibetanski duhovni vođa. Najava nobelovca i neumornog borca za neovisnost Tibeta da diže sidro iz politike duboko je uznemirila cijeli budistički svijet i izazvala reakcije, od onih uobičajenih iz Kine, do ponovnog pitanja tko će biti i kako će biti izabran njegov nasljednik. Kina je poslala klasičnu poruku.

 

– Dalaj Lama često je govorio o povlačenju. Vjerujem da je i ovaj put riječ samo o obmani kako bi se međunarodna zajednica dovela u zabludu – poručila je glasnogovornica kineske diplomacije.

 

Dalaj Lama napustio je Tibet 1959. godine, nakon neuspješne pobune protiv kineskih vlasti i otad živi u Indiji. Bori se za funkcionalnu autonomiju Tibeta, no kineske ga vlasti smatraju opasnim separatistom. Ovakav je svoj potez najavljivao već odavno, još od kraja 60-ih godina prošlog stoljeća, otkad poručuje da Tibet treba imati slobodno izabranoga vođu kojemu će predati svoju vlast. – Vjerujem da je sada kucnuo taj čas – rekao je. No, to neće ići baš glatko, kao ni izbor njegova nasljednika. U tome se drastično razilazi od nekih sunarodnjaka. Prije svega, njegovu namjeru da preda političku vlast treba odobriti tibetanski parlament koji, poput njega, djeluje u Indiji u izbjeglištvu. S druge strane, ponovno se zavrtjela i priča o njegovu nasljedniku.

 

Naime, on je još prije nagovijestio prekid sadašnje tradicije reinkarnacije i izbor nasljednika po vlastitoj odluci ili putem demokratskih izbora. Guverner Tibeta drži da on nema pravo izabrati nasljednika prema svojoj volji, s čime se slažu i kineske vlasti. Štoviše, službeni Peking smatra kako isključivo on mora potvrditi sve reinkarnacije živih Buda te da mora potvrditi i sljedećega dalaj lamu. Stoga se već danas mnogi Tibetanci pribojavaju da će, kada Dalaj Lama umre, Kina izabrati jednog nasljednika, a drugi će biti izabran u egzilu, tako će biti dvojica dalaj lama.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Idler 3
Idler 3
22:23 10.03.2011.

A kakve veze ima Kina s njime i njegovim nasljednikom? Oni su okupatori i zločinci poput svih komunista....i tu svaka priča završava !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije