Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva zagorska žrtva

‘Težimo takvoj Hrvatskoj za kakvu se Željko borio’

spomenik
Foto: Ivančica Jurčević
1/2
08.11.2013.
u 13:45

Nakon 22 godine zagorski Tigrovi odužili su se prvom poginulom branitelju iz Zagorja Željku Paviću, koji je u rat krenuo u 24. godini života. U Đurmancu su mu otkrili spomen bistu i otvorili uređenu šetnicu

Osjećaji ponosa i tuge prevladavali su jučer u Đurmancu među okupljenima na svečanosti otkrivanja spomen biste i šetnice u spomen na Željka Pavića, prvog poginulog branitelja iz Krapinsko-zagorske županije, pripadnika gardijske brigade Tigrovi. Željko Pavić rodom iz Đurmanca poginuo je 25. srpnja 1991. u 24. godini života u Erdutu.

- Danas nakon pune 22 godine Udruga Ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi KZŽ otvara šetalište viteza Željka Pavića i spomenik da bude jedno sjećanje na mladog heroja iz Zagorja koji je mladi život dao za našu mladu slobodnu državu Hrvatsku - rekao je bojnik Željko Herceg, predsjednik Udruge.

Zagorci dali svoj doprinos

- Te je noći u Erdutu oko dva sata ispaljeno nekoliko raketa VBR-a koje su poslane iz Srbije. Tada je poginulo šest pripadnika, među kojima i Željko Pavić - prisjetio se bojnik Herceg. U ime udruge zahvalio je svima koji su pomogli realizaciju ovog projekta, posebno ministru branitelja Fredu Matiću, koji je odobrio novac za izradu biste koju je izradila akademska kiparica Mirjana Drempetić Hanžić - Smolić, a odljev u bronci napravljen je u radionici ljevača Stjepana Martinca. Zapalivši svijeću uz skidanje platna spomen bistu otvorili su Željkovi roditelji Katarina i Leopold Pavić, a bistu je blagoslovio domaći župnik Vlado Mustač.

Pomoćnica ministra Nevenka Benić naglasila je da unatoč tomu što je crta bojišnice bila daleko od Zagorja zbog istinskog domoljublja i velike hrabrosti, Zagorci su dali veliki doprinos u stvaranju slobodne Hrvatske. Na svečanosti je bio i brigadni general Tomo Medved, koji je rekao kako je ovo veliki dan za Zagorce, te poručio okupljenima da neka ova bista poruka mladim generacijama da se ne zaborave žrtve koje su život dale za slobodu domovine, a stariji neka se ovdje poklone.

Hvala svima

Ponesen emocijama ovog tužnog i velikog događaja župan Željko Kolar samo je rekao kako je zadaća sviju nas da se borimo za Hrvatsku, za kakvu se je Željko borio. Načelnik Općine Damir Belošević poručio je da je spomenik na ponos svim mještanima, a Željko će zauvijek živjeti u našim srcima. Na ovom posebnom događaju za cijelu Općinu okupilo se mnogo mještana, Željkovih suboraca, prijatelja i rođaka.

No shrvani roditelji nisu imali snage bilo što reći, osim zahvaliti svima što njihov Željko nije zaboravljen. Oglasili su se i lokalni i kuburaši, a događaj je uveličao i tenor Dario Došlić izvodeći prigodne pjesme.

Komentara 1

TU
turko
11:02 09.11.2013.

Počast poginulom branitelju ,samo se nadamda se kroz nekoliko desetlječa ne ruše kao oni iz 2sv.rata ,a to bi moglo buduči da braniteljske udruge žele biti iznad ostalih kao i partizani i to im se odbija u glavu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije