Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikad toliko vode

Težak dan u Petrinji s poplavljenom Kupom i nabujalom Petrinjčicom

Foto: Antun Petračić/VLM
1/4
14.02.2014.
u 17:37

Uz domaće agregate danas su dva nova dopremili vatrogasci iz Novske i Lipovljana

Rijeka Kupa i njena pritoka Petrinjčica danas vrlo opasno prijete pokupskim selima i dijelu samog grada Petrinje. Već više dana trpe mještani dijela sela Mala Gorica, u kojem je u umjetnom otoku u moru Kupe odsječeno nekoliko obitelji. U djelomično poplavljenu Novu Drenčinu može se ući samo iz jednog pravca, u Mošćenici su zečji nasipi podizani već u četvrtak ujutro, a u Brestu Pokupskom voda je zahvatila dvorišta i podrume koji nikada do sada nisu bili poplavljeni.

U zaštitu ljudi i imovine zaredom treći dan neprekidno je uključeno svih 25 članova Javne vatrogasne postrojbe Petrinje i iz DVD-ova, radnici gradskih poduzeća Privreda i Komunalca, pripadnici civilne zaštite i samoorganizirani mještani sela i grada. Oni su da sada napunili i na najugroženija mjesta složili blizu 10.000 vreća pijeska. Uz domaće agregate danas su dva nova dopremili vatrogasci iz Novske i Lipovljana, doznali smo od Mije Brlečića, predsjednika Vatrogasne zajednice SMŽ.

Utok rječice Petrinjčica silovito pritišće i uzvodno vraća golema Kupa, zbog čega su do vrha popunjena podnožja mostova, a po lijevoj strani nasipa, cijelim Šetalištem Kajetana Knežića, postavljen je najduži zečji nasip u Petrinji. Na poziv gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića danas iza podneva tu su došli sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, njeni zamjenici Zdenko Vahovec i Ivan Nekvapil, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković i druge osobe iz vatrogastva i civilne zaštite.

Foto: Antun Petračić/VLM

– Dobro smo se organizirali, koordinirali i uspostavili neprekidni sustav obrane. Iako je vodostaj i dalje u porastu ne očekujem novu veću opasnost, a štetu ćemo kasnije zbrajati. Županici sam već podnio zahtjev da za područje Grada proglasi elementarnu nepogodu – rekao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. Župnica je izvijestila da je za zaštitu Siska, zbog neprekidnog rasta Kupe, zatražila novu pomoć od Hrvatske vojske, iz koje je uz stotinu pripadnika u četvrtak, odobren izlazak još 300 dodatnih vojnika, strojeva i mehanizacije. – Najhitnije je zaštititi 5500 metara lijevih kupskih nasipa u području Rakovo, od Stare Drenčine i Starog Pračna prema Sisku, kazala je danas u Petrinji sisačko moslavačka županica.

>> U Letovaniću 20-ak stanovnika evakuirano iz poplavljenih kuća

Komentara 1

Avatar Glina74
Glina74
18:24 14.02.2014.

10 sa županicom 11 ih stoji a 7-am ih radi i brane Petrinju od poplave čak imaju odstojanje da ne bi mokasinke smočili po ugledu na Milanovića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije