Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJESTO BATERIJE - EKSPLOZIV!

Osiguravajuća kuća se osramotila testom kojim su htjeli prikazati opasnosti baterija

Foto: AGVS / UPSA - Auto Gewerbe Verband Schweiz/YouTube
1/3
01.09.2022.
u 09:16

Iz automobila je baterija izvađena prije simulacije sudara, što znači da automobil nije niti vozio prema rampi, pošto je ostao bez pogona. Cijeli je sudar namješten tako da su Teslu zapravo vukli poligonom.

Francuska osiguravajuća kuća AXA željela je dokazati da se baterije električnih automobila mogu zapaliti pri sudaru, što je istina, no ne događa se često. Kako bi pokazali kako to izgleda, odlučili su napraviti test na Tesli, no prije sudara su, kažu iz sigurnosnih razloga, automobilu izvadili bateriju.

U testu koji na oko stvarno izgleda kao sudar, Tesla se zaleti s rampe, zagrebe baterijom, okrene se i sleti na krov te se nakon nekoliko trenutaka automobil zapali. U bizarnom preokretu događaja, u samom opisu videa AXA priznaje kako su iz automobila izvadili bateriju.

"Teslino podvozje znatno je oštećeno u AXA sudaru. Prema istraživačima iz AXA-e, ovo bi moglo uzrokovati zapaljenje baterije u određenim slučajevima. U ovoj demonstraciji to nije bio uzrok vatre. Vatra je bila lažirana koristeći pirotehnička sredstva pošto u AXA-i nisu htjeli riskirati stvarno zapaliti bateriju na događaju s 500 promatrača iz sigurnosnih razloga" stoji ispod objave na YouTubeu.

Iz automobila je baterija izvađena prije simulacije sudara, što znači da Tesla nije niti vozila prema rampi, pošto je ostala bez pogona. Cijeli je sudar namješten tako da su Teslu zapravo vukli poligonom. Na Insideevs portalu objašnjavaju kako nije neuobičajeno koristiti vanjski pogon za vrijeme testa, no iz automobila se inače ne vadi pogonski sklop jer to utječe na ukupnu težinu, centar gravitacije, putanju te distribuciju težine automobila.

Iz Tesle se još nisu oglasili o spornom videu, a može se očekivati da će reakcija uključivati tužbu. Iz njemačkog Auto24 ističu kako je u opis videa dodana napomena o izvađenoj bateriji nekoliko dana nakon objave, tek kada je njihov portal prozvao AXA-u.

 

Komentara 1

RE
reborn
09:40 01.09.2022.

Haha, koji amateri. Zbog ovog atentata na imidž Tesle čeka ih sudski epilog i masna sadisfakcija. Baš me zanima tko ih je "podmazao" za takav pokušaj diskreditacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije