Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE VIŠE INTOKSIKACIJA

Teška ljetna sezona za KBC Rijeka: 'Našmrču se kokaina, pa traže pomoć'

Rijeka: Gradnja nove Hitne pomoći u KBC-u Rijeka na Sušaku
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
01.09.2022.
u 14:41

– Posljednjih godina bilježimo porast, posebice kod mladih ljudi, vikend-uživatelja droge, koji nisu registrirani ovisnici – upozorava Otočan

Iza medicinskih timova Objedinjenog hitnog bolničkog prijama Kliničkog bolničkog centra Rijeka jedna je od najtežih ljetnih sezona kad je riječ o broju obrađenih pacijenata. U odnosu na neke ranije turističke sezone, broj pacijenata gotovo se udvostručio, pa je tako na sušačkom lokalitetu Odjela hitne medicine ovog ljeta u prosjeku obrađeno više od 200 pacijenata tijekom 24 sata, a na riječkom lokalitetu više od stotinu.

– Mogu reći da je ovo najteže ljeto za naš odjel, barem otkako sam ja na čelu Objedinjenog hitnog bolničkog prijama, a to je već sedam godina. Ipak, nikad nismo dobili više pohvala pacijenata pa smo tako i jučer dobili pisanu pohvalu pacijentice koja se ovdje liječila, koja je inače iz Zagreba i pohvalila nas je preko Ureda gradonačelnika Grada Rijeke – govori u razgovoru za Novi list dr. Martina Pavletić, pročelnica Objedinjenog hitnog bolničkog prijama riječke bolnice.

Ljeto i turističku sezonu na Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu odradili su specijalisti hitne medicine dr. Nataša Mavrinac, dr. Marinka Otočan i dr. Mate Lerga. Svi se oni slažu da je posla bilo više nego inače, ali ih opseg posla nije osobito iznenadio s obzirom na to da je ipak riječ o turističkoj sezoni, kada se broj stanovnika u toj, ali i susjednim županijama, koje u pravilu gravitiraju riječkoj bolnici, povećava za nekoliko puta.

– Svaka sezona rezultira pritiskom na hitni prijam jer se povećava broj stanovnika na ovom području, a Rijeka nije samo područje naše županije već i dviju susjednih, Ličko-senjske i Istarske županije. Tu je, naravno, i pandemija COVID-19, kod koje smo, bez obzira na smanjenje ukupnog broja bolesnika i težine same bolesti, i dalje bilježili značajan broj onih koji su zahtijevali obradu – kaže dr. Nataša Mavrinac, koja je cijelo ljeto provela na sušačkom lokalitetu.

Na riječkom lokalitetu obrađuju se i intoksikacije, a Otočan kaže da se zadnjih godina bilježi osobit porast intoksikacija zbog korištenja opojnih sredstva, posebice kokaina.

– Posljednjih godina bilježimo porast, posebice kod mladih ljudi, vikend-uživatelja droge koji nisu registrirani ovisnici. Puno je posljedica kokaina, i to ne samo od konzumacije i predoziranja već i zbog apstinencijskih kriza. Pacijenti nam se najčešće javljaju jer im nije dobro, s vrlo nespecifičnim simptomima za koje ne bismo znali koji je uzrok da ne radimo test na droge – upozorava Otočan.

Video Užas u Istri: Nijemac ostavio dijete usred noći u BMW-u, policija mu pronašla i drogu.

Komentara 4

BE
Berri
15:59 01.09.2022.

Dr. Otočan proziva ovisnike jer se javljaju na Objedinjeni hitni prijem. I proziva ovisnike jer ih zdravstveni sustav nije uvrstio u registar? S tko bi ovisnike trebao registrirati u sustav? Teta blagajnica iz Konzumakoja mu prodaje pivo? Kome bi se intoksicirani pacijent u subotu navečer trebao javiti? Svom liječniku obiteljske medicine koji na posao dolazi u ponedjeljak poslije podne?

TA
Tarantula
15:13 01.09.2022.

Normalno kada se u kokainu nalazi cement, benzin, sumporna kiselina, natrijev hipoklorit i fosfor...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije