Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najezda počela

Teška godina pred Osječanima, evo kako će se Grad boriti protiv komaraca

Osijek: Rojevi komaraca ve? sad prijete gra?anima
Foto: Krunoslav Petric/HaloPix/PIXSELL
1/3
17.05.2023.
u 15:11

"Komarce koji prežive larvicidne tretmane i izlegu se, tretirat ćemo kako bismo spriječili njihov dolazak u Osijek"

Kada je riječ o komarcima, teška je godina pred Osječanima, a najezda je već počela. - Nažalost, ovo će biti sigurno jedna od gorih godina po brojnosti komaraca. Klimatski uvjeti i visoki vodostaji Drave i Dunava idu im na ruku, za razliku od prošle godine, koja je bila sušna i svega smo 50-ak tisuća eura utrošili na suzbijanje komaraca - kazao je u srijedu osječki dogradonačelnik Dragan Vulin.

Najavio je i nekoliko novina u borbi protiv komaraca. - Grad Osijek je, prvi put od hrvatske samostalnosti, postigao dogovor o suradnji s okolnim općinama, konkretno s općinama Petrijevci, Darda, Bilje i Erdut, u kojima se nalaze najveća poplavna područja s kojih, po istraživanjima, dolazi 95 posto komaraca u gradu Osijeku. Grad Osijek je, tako, preuzeo obvezu financiranja i provođenja larvicidnih tretmana na poplavnim područjima u tim općinama u 100-postotnom iznosu. Dosad smo se borili s komarcima u gradu, no stava smo da kada dođu u grad, već je kasno - istaknuo je Vulin.

Uz to, dogovor je s općinama da će Grad Osijek sufinancirati u 90-postotnom iznosu tzv. korektivne adulticidne tretmane na tim šumskim i močvarnim područjima, dok će općine "pokriti" preostalih 10 posto troškova. - Dakle, komarce koji prežive larvicidne tretmane i izlegu se, tretirat ćemo kako bismo spriječili njihov dolazak u Osijek - pojasnio je dogradonačelnik.

A posluži li vrijeme, žestoka borba protiv postojećih osječkih komaraca kreće u četvrtak sa zemlje, a od petka i iz zraka, i protegnut će se na cijeli vikend.- Novost je i da će se aviotretmani provoditi iznad cijeloga grada jer izvođač tretmana sada posjeduje dvomotorac i može letjeti iznad samoga Osijeka, što ranije, s avionom jednomotorcem, nije bilo moguće. Osim toga, u intenzivnim smo pregovorima s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja da nam odobre larvicidno tretiranje rubnih dijelova Parka prirode Kopački rit, koji je jedno od žarišta komaraca - otkrio je Vulin.

VEZANI ČLANCI:

Inače, za tretiranje komaraca na ovom području Grad Osijek osigurao je 700.000 eura u proračunu za 2023., Osječko - baranjska županija izdvojila je 200.000 eura, a kada se tome pribroje sredstva spomenutih općina, dolazimo do iznosa od 1,1 milijun eura. Gradonačelnik Ivan Radić zatražio je i pomoć od Vlade RH pa ukoliko i ona "uskoči", trebalo bi se raspolagati s više od 1,5 milijun eura, što je veći iznos nego ranijih godina.

Na novinarski upit može li se potaknuti općine da one zatraže pomoć države, a ne da ih Grad Osijek financira, dogradonačelnik Vulin odgovorio je kako su se vodili time da će se najveći učinak u Osijeku postići ako se bitka protiv komaraca vodi izvan grada. - Borba protiv komaraca je skup sport, općine nemaju taj novac. Svi načelnici su više no dvostruko podigli iznose za tretiranje od planiranih i na tome im zahvaljujem. Nitko ne može tvrditi da komaraca neće biti, no sigurno je da će se ovakvim sustavnim pristupom njihova populacija smanjivati iz godine u godinu, a ne povećavati, kao do sada. Rezultati će se vidjeti već ove godine - zaključio je Vulin.

GALERIJA Svjetski mediji pišu o poplavama u Hrvatskoj: 'Vojnici i spasitelji donose hranu i potrepštine'

Osijek: Rojevi komaraca ve? sad prijete gra?anima
1/19

Komentara 2

Avatar SamoUProlazu
SamoUProlazu
06:11 18.05.2023.

Kao i uvijek, vec su zakasnili. Tretiranje je trebalo obaviti prije 2 mjeseca!

KR
kremenko
23:00 17.05.2023.

Kako su sposobni ,zamisli dogovorili su suradnju sa susjednim mjestima a uspjeh kao da su se dogovorili sa Amerikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije