Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Molenbeek

Terorističko gnijezdo u bruxelleskoj četvrti radišnih doseljenika

Molenbeek
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
16.11.2015.
u 11:58

Masakr u Parizu nije prvi teroristički napad čiji tragovi vode do Molenbeeka. Za tu se četvrt čulo i nakon napada na Židovski muzej 2014.

Uz kanal i željezničku prugu, bruxelleski kvart Molenbeek nekad je bio središte industrijske aktivnosti. Radnički kvart u kojem se proizvodilo puno, zarađivalo pristojno i živjelo lijepo. Zvali su ga "malim Manchesterom", što je usporedba s rodnim mjestom industrijske revolucije. Ali to je slika Molenbeeka iz prošlog stoljeća. Danas ga belgijski mediji otvoreno nazivaju "gnijezdom terorista". Proteklog su vikenda belgijski policajci provodili racije i uhićenja nakon što je jedan od tragova s pariških lokacija terorističkih napada vodio do ove četvrti u Bruxellesu.

Odala ih parkirališna karta

Parkirališna karta iz Molenbeeka pronađena je, naime, u sivom automobilu belgijskih registarskih oznaka pronađenom blizu koncertne dvorane Bataclan u Parizu. Istražitelji su ga pretražili nakon izjava očevidaca koji su vidjeli kako naoružani teroristi izlaze iz takvog vozila belgijskih oznaka i ulaze u Bataclan, u kojem su potom pobili 80-ak ljudi.

No ovo nije prvi teroristički napad čiji tragovi vode do Molenbeeka u Bruxellesu. Jedan mladi Francuz alžirskog podrijetla boravio je u Molenbeeku prije nego što je u ljeto 2014. izveo teroristički napad na Židovski muzej u Bruxellesu. Jedan Marokanac stanovao je u istoj četvrti prije nego što je ljetos pokušao izvesti teroristički napad u brzom vlaku Amsterdam – Pariz.

Udruga Sharia4Belgium

Ulice ove bruxelleske četvrti jesu neobične u odnosu na europsku četvrt Bruxellesa, ali nisu posebno opasne. Barem ne danju. No među poštenim, radišnim doseljenicima koji čine većinu u ovom kvartu očito djeluje mala i skrivena, ali dobro povezana skupina islamskih ekstremista. Prije nego što je zakonom zabranjena, u kvartu je djelovala udruga pod nazivom Sharia4Belgium, čiji su članovi maštali o uvođenju šerijatskog zakona u Belgiji. Dio njih s vremenom je završio u zatvoru, dio u "džihadu" u Siriji. Belgija možda nije zemlja s najviše svojih državljana koji se bore u Siriji, ali jest zemlja s najvećim udjelom takvih potencijalnih domaćih terorista po glavi stanovnika. Prije tri godine stanovnici Molenbeeka organizirali su ulične prosvjede nakon što je policija uhitila jednu lokalnu stanovnicu koja je odbila skinuti nikab, pokrivalo za lice čije je nošenje u javnosti u Belgiji zakonom zabranjeno u srpnju 2011. godine. 

>> Objavljena tjeralica muškaraca koji je u bijegu! Grčki dužnosnik: Alžirski terorist se koristio lažnom sirijskom putovnicom 

>> Pariz je meta jer je simbol zapadne civilizacije

Komentara 15

Avatar jebb
jebb
12:06 16.11.2015.

"Radnicki kvart u kojem se proizvodilo puno, zaradjivalo pristojno i zivjelo lijepo. Ali to je slika Molenbeeka iz proslog stoljeca." ...To je bila slika Molenbeeka dok je Evropa jos bila krscanska... Sad se tu ne proizvodi nista, prodaje se samo islamska ideologija a grade se samo dzamije..., dok pomahnitali evropski ultra-liberali ponosno drze transparente "Dobro nam dosli izbjeglice"...

OK
okus
12:09 16.11.2015.

Sve andelek do andelcica. Koliko slatke dječice šeće uokolo? Jadnici sve sirocic do sirocica.

Avatar d-ano
d-ano
12:15 16.11.2015.

kad je Ruski avion pao ovakva se hampa u stampi ,politickoj, svjetskoj javnosti nije digla,,,,,, pitam se dokle ce politicko licimjerje prpaganda ,,,,ici,,,,,dokle ce nevine zrtve biti koristene za razracunavanje i politicke igre,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Pocivali u miru Vi koji niste za nistaoji niste za nista krivi,, ,,,,,,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije