Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi genijalci

Tek su u srednjoj, a već su osmislili hrpu inovacija

Vedran Balen
07.04.2014.
u 13:18

- Cilj je pripremiti učenike za nove tehnologije i razvoj novih proizvoda, kako bi znanja koja steknu kroz izradu novih inovativnih ideja i projekata sutra primijenili u svom zanimanju – rekao je Samardžija

Uređaj za magnetiziranje i demagnetiziranje, naprava za ispitivanje kakvoće zraka, motor na vodu, volan za mobitelske igrice... To su samo neke od inovacija mladih inovatora iz brodske Industrijsko-obrtničke škole, koji su svojim neobičnim i korisnim idejama i proizvodima privukli pozornost javnosti.

- Kada željezni materijal provučete kroz uređaj koji smo porethodno uključili u struju, on dobije magnetno svojstvo i može se spajati na drugi materijal. Kada ga ponovno provučemo kroz uređaj, on opet postane onakav kakav je i bio – pojašnjava način rada svoje inovacije učenik trećeg razreda Dino Brdarević. Dodaje kako zajedno sa svojim kolegama planira raditi i veću verziju uređaja, kako bi po potrebi mogli magnetizirati i demagnetizirati i veće alate od metala. Drugi inovator Kristijan Drinković svoj je patent već prijavio Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Riječ je o napravi za ispitivanje kakvoće zraka, vrlo aktualnoj u svjetlu poznatog onečiščenja u Brodu.

- Naprava je puno sofisticiranija od postojeće postaje za mjerenje kakvoće zraka. Mogu je koristiti svi građani, a sastoji se od poklopca, tijela, držača i indikatorskih listića pomoću kojih identificiramo kakav je zrak. Mjeri plinove iz Rafinerije, ispušne iz auta i druge – kaže Drinković. Nešto posve drugačije osmislio je Josip Gazdović. On je, naime, došao na ideju kako bi bilo puno praktičnije da se mobitelske igrice, koje su se dosad igrale na senzor, igraju s volanom. - Na sredinu mobitela postavlja se volan pomoću kojega se u igrici pomičemo lijevo ili desno. Mislim da će ova inovacija koristiti svima koji su opsjednuti igricama, poput mene – kaže Gazdović. Trenutno rade na jednom velikom projektu, kojeg još uvijek drže u blagoj tajnosti, ali ipak su nam otkrili kako je riječ o postrojenju za preradu otpada, koji bi u konačnici pretvarali u tekuće gorivo. Mentor Darko Samardžija kaže da on kao voditelj dodatne nastave samo usmjerava mlade inovatore, dajući im potrebnu informaciju, pomoć i podršku. Međutim, ideje su njihove.

- Cilj je pripremiti učenike za nove tehnologije i razvoj novih proizvoda, kako bi znanja koja steknu kroz izradu novih inovativnih ideja i projekata sutra primijenili u svom zanimanju – rekao je Samardžija.

>> Hrvatski inovatori osvojili medalje u Moskvi i Ženevi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije