Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBUKA Opasnost im prijeti od štakora, hrane i požara

Tečaj prve pomoći za mještane romskog naselja u Kotoribi

03.11.2008.
u 18:23

U Kotoribi je završen osnovni tečaj prve pomoći, koji je s nekolicinom stanovnika tamošnjeg romskog naselja provela Dragica Kolenić, glavna sestra Hitne pomoći u čakovečkom Domu zdravlja.

Pritisak na broj 94
– Prošli su ga Marko Balog, Lidija Bogdan, Klaudija Horvat, Dubravka Horvat, Josip Oršoš i Jadranka Oršoš – rekla je Ksenija Bartolić-Ban, patronažna sestra u mjesnoj ambulanti, dodavši kako je za spomenutu edukaciju birala osobe iz različitih dijelova naselja i one za koje je znala da će obvezu savjesno prihvatiti.

U deset sati teoretskog i praktičnog rada te su osobe opravdale poziv. Naučili su kako postupati s onesviještenima, kako s onima koji krvare, što učiniti kada je čovjek u prividnoj smrti, a što kod gušenja. Naučili su razlučiti prioritete pružanja prve pomoći, ali i postupak zvanja Hitne pomoći.

– Osposobljavanje smo organizirali kako bi bar te osobe u naselju znale razlučiti vrste ozljeda, ono što je hitno od onoga što je manje hitno, kako bi se spriječio pritisak na telefonsku liniju 94 koju Romi previše opterećuju – kaže viša medicinska sestra D. Kolenić. Dodala je da Hitna pomoć u romskim naseljima bilježi najbanalnije pozive, koji su često panični, no u stvarnosti nisu bili na prioritetnoj listi dolaska na mjesto nezgode ili nesreće.

– Takva panika i preuveličavanje često zna nekome drugome oduzeti prioritet. Osposobljene osobe morale bi biti neka vrsta filtra u tome, oni koji bi u dovoljnoj mjeri znali pružiti najosnovniju zdravstvenu pomoć koja u izostanku može imati i kobne posljedice. Ima slučajeva da povrijeđene i unesrećne oni sami dopremaju do nas bez ikakve prve pomoći, što takvim ljudima može samo štetiti – pojašnjava i dodaje kako je važno sprečavanje nesreća.

Gušenje u požarima
Više pažnje posvećeno je edukaciji kod gušenja jer su u njihovim naseljima česti požari. Glodavci ih grizu, česta su i trovanja hranom, a učestala su i krvarenja nastala u tučnjavama. Polaznici su se potužili na loše higijenske uvjete i nedostatak kutija prve pomoći u naselju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije