Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tečajna lista

Tečaj lagano otklizao ispod 7,4 kune za euro, Trump krenuo u rat protiv slabe europske valute

Guverner HNB-a Boris Vujčić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
26.06.2019.
u 06:00

Nema puno nepoznanica u vezi s politikom Hrvatske narodne banke koja je posvećena uvođenju eura pa je i stabilnost tečaja domaće valute jedan od njezinih prioriteta

Početak tjedna obilježava lagano spuštanje tečaja kune ispod psihološke granice od 7,4 na 7,398 kuna za jedan euro što je uobičajeno za ljeto i turističku sezonu kad dolazi do znatnijeg priljeva eura na tržište. Kuna je ove godine doista minimalno oscilirala između 7,4 i 7,43 što je već i jedna od konstanti domaće monetarne politike.

– Lagani pad tečaja može se očekivati i u tjednu pred nama pri čemu kuna podršku pronalazi u početku sezone godišnjih odmora. Iako kao donju granicu tržišnog trgovanja vidimo 7,37 kuna za euro, u slučaju izraženijih pritisaka ili volatilnosti HNB bi mogao biti aktivan u otkupu deviza od poslovnih banaka – navode analitičari RBA.

Posljednje tri i pol godine HNB je intervenirao isključivo otkupom deviza od banaka pa su i međunarodne pričuve dogurale do 18,5 milijardi eura te su u pet i pol godina narasle za 6 milijardi eura. Bez tih intervencija danas bi se euro možda mijenjao i za 7 kuna, a takav scenarij nitko ne želi vidjeti jer bi on značio velike gubitke za izvoznike i turizam. Nema puno nepoznanica oko domaće monetarne politike i politike središnje banke koja je posvećena uvođenju eura pa je i stabilnost tečaja domaće valute jedan od njezinih prioriteta. Savjet HNB-a je sa zadnje sjednice u lipnju poručio da će nastaviti s monetarnom politikom koju obilježava visoka likvidnost domaćeg financijskog tržišta što za posljedicu ima i smanjenje troškova financiranja države.

Zanimljivija retorika odvija se izvan naših granica. Kao reakcija na očekivano smanjenje kamatnih stopa američke središnje banke prošli tjedan došlo je do kolebanja tečaja eura i dolara. Američki predsjednik D. Trump očekivao je slabiji dolar u odnosu na euro, a kako su stvari krenule mimo njegovih planova, američki je predsjednik optužio europskog guvernera da svojom politikom namjerno slabi euro prema dolaru kako bi pomogao europsku ekonomiju.

Inače, Mario Draghi ostat će na mjestu šefa ECB-a do kraja listopada, do kad eurozona treba izabrati novog guvernera. Budući da se ta važna kadrovska promjena poklopila s izborima za Europski parlament, ime budućeg guvernera Europske središnje banke ovisit će i o sastavu Europske komisije te kome će pripasti šefovska pozicija. Ne prikupi li njemački spitzenkandidat Manfred Weber većinu za mjesto šefa Komisije, moguće je da će Njemačkoj pripasti guvernersko mjesto u Frankfurtu.

Ključne riječi

Komentara 3

TR
tratincica68
12:07 26.06.2019.

Jadna nam majka kad ga uvedu.

TE
tečajeura
14:40 23.08.2019.

Čini se da je Vujčićev otkup eura od banaka upalio. Prema onome kako navodi: https://tecajni-kalkulator.com , izgleda da sutra očekujemo malo veći skok. Vidjet ćemo koliko će to trajati :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije