Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tayyip Erdogan

Sirijsku kurdsku miliciju treba isključiti iz dogovora o prekidu vatre

Recep Tayyip Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
24.02.2016.
u 16:34

Stranka demokratske unije, glavna kurdska stranka u Siriji i njezin oružani ogranak, Jedinice za zaštitu kurdskog naroda, koje su također terorističke organizacije, treba isključiti iz pregovora o miru, kaže Erdogan

Sirijska kurdska milicija koju Turska smatra "teroristima", treba se isključiti iz pregovora o prekidu vatre u Siriji, jednako kao i džihadisti iz Islamske države i Fronte al Nusre, izjavio je u srijedu turski predsjednik Tayyip Erdogan.

Primirje, čiji su modalitete definirali Washington i Moskva, trebalo bi na snagu stupiti u petak u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu. Režim u Damasku složio se s planom, no oporba ga je prihvatila pod određenim uvjetima i još nije dala svoj konačni odgovor. 

"Poput IS-a i Al Nusre, Stranka demokratske unije, glavna kurdska stranka u Siriji i njezin oružani ogranak, Jedinice za zaštitu kurdskog naroda, koje su također terorističke organizacije, treba isključiti iz pregovora o miru", rekao je Erdoggan u govoru pred zastupnicima u Ankari.

"Ne možemo raditi razliku između 'dobrih' i 'loših' terorista u Siriji", kazao je, pozvavši međunarodnu zajednicu da spomenute dvije stranke proglasi terorističkima. Erdogan je pozdravio zamisao o miru, no izrazio je ozbiljnu sumnju u njegovu održivost. U govoru održanom pred zastupnicima spomenuo je i Rusiju. Turski predsjednik tu zemlju optužuje za neprestano kršenje turskoga zračnog prostora, tri mjeseca nakon što je Turska srušila ruski vojni zrakoplov u blizini sirijske granice. Službena Ankara je zabrinuta da će američko-ruski plan o prekidu sukoba u Siriji dati prednost vladinim snagama i onima koji ih podupiru, kazao je Erdogan među ostalim.

Turska u načelu pozdravlja napore čiji je cilj prekid vatre, no istodobno optužuje Sjedinjene Države, EU, Ujedinjene narode, Iran i Rusiju da se nečasno ponašaju u Siriji, izravno ili neizravno puštajući predsjednika Bašara al Asada da ubija civile. 

>> Putin i Obama dogovorili početak kraja pakla u Siriji

Komentara 24

ZA
zajec
21:01 24.02.2016.

rusija mora da se kazni, a isil ne moze da pregovara sa basarom asadom, i sa rusijom, niti sa onima koji nisu arapi, islam ce svima da namiri racune,napolje iz sirije svi koji nisu arapi

ZA
zajec
21:28 24.02.2016.

islam u siriji garanteje mir i za krscane, a svi koji nis arapi napolje ubojice,muslimani i krscani mogu da zive mirno kao i ovih 1400 ljeta a i od mnogo mnogro prije toga

JA
jasno
21:33 24.02.2016.

moze se razgovarati i sa putinom, ali iza resetka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije