Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tinejdžeri na rubu: Potresna priča 17-godišnje djevojke koja bježi od kuće

Tata se ubio, s mamom se ne slažem i sada tražim svoj mir

nasilje
photos.com
06.11.2009.
u 23:00

Prihvatna stanica u Varaždinu jedna je od nekoliko u Hrvatskoj koje su namijenjene smještaju djece i mladih s poremećajem u ponašanju.

Sjedila je sama za stolom u zaključanoj sobi. Pojela je malo kruha i hrenovke i umirala od želje za cigaretom. Iako se držala hrabro, u očima joj se vidio strah. Ima 17 godina i živi na području Belišća. Pobjegla je od kuće i u prihvatnoj stanici Centra za socijalnu skrb u Varaždinu čekala je majku da dođe po nju.

– Nisam više mogla. Ne slažem se s mamom. Ne pušta me van, brani mi da izlazim s društvom. Ako ne napravim nešto dobro, uvijek viče na mene. Evo, sad me nema doma otprilike tjedan dana. Nikoga od svojih nisam kontaktirala, i ne zanima me traže li me – priča sitna djevojka bez jednog zuba. Izgubila ga je u nekoj tučnjavi. Pronašli su je policajci na području Čakovca i doveli u Varaždin.

Bez plana i cilja
– Išla sam vlakom u Zagreb. Pokušala sam tamo naći posao, no nisam uspjela, pa sam se uputila u Čakovec. Zašto u Čakovec, ne znam. Do tamo sam stopirala – govori i lomi prste. Upisala je cvjećarski smjer u srednjoj školi, ali je školovanje prekinula. Kaže da je bježala iz škole, imala negativne ocjene, u školi joj se jednostavno nije dalo biti. Nema baš prijatelja, ne zna zašto je to tako, a u životu nema neki plan ni cilj. Ima još dvije sestre i brata, koji se s majkom slažu. Oca nema. Kaže da je počinio samoubojstvo, kad je ona imala sedam godina.

– Nedostaje mi tata, ne mogu više – govori, a oči joj se pune suzama. Bila je i kod psihijatra, no nije joj pomogao. Iako je njezina majka tražila pomoć kod matičnog centra za socijalnu skrb, po bolnicama i komunama, djevojka jednostavno nigdje ne može naći mir. Njezin slučaj sličan je mnogima koje vide djelatnici prihvatne stanice. Stanica je smještena u obiteljskoj kući nedaleko od željezničkog kolodvora u Varaždinu. Radi 24 sata dnevno, svih sedam dana u tjednu. Namijenjena je smještaju djece i mladih koji su u bijegu od kuće ili iz odgojne ustanove, no tu su i ako im je zbog različitih okolnosti u njihovim obiteljima potreban smještaj dok se situacija ne sredi ili dok druge institucije ne riješe kamo to dijete smjestiti. Takvih stanica u Hrvatskoj ima samo nekoliko.

Želja za avanturom
– Pokrivamo i područje susjednih županija, tako da se kod nas smještaju djeca iz gotovo cijele sjeverozapadne Hrvatske. Nalazimo se na području u kojem ima dosta odgojnih ustanova (Ivanec, Zagreb, Zajezda, Bedekovčina), tako da djeca koja bježe iz tih ustanova često završe kod nas – kaže M. Rodin. U prihvatnoj stanici mogu dobiti kratkotrajnu skrb, smješteni su u sobe, tu spavaju i dobivaju hranu, a djelatnici odjela obave s njima i prijamni razgovor, kako bi saznali zbog čega su pobjegli. Nakon toga kontaktiraju s njihovim matičnim centrom, ustanovom ili roditeljima i organiziraju njihov povrat. Marijana Rodin kaže da, prema njezinu iskustvu, djeca bježe uglavnom zbog želje za avanturom.

Ključne riječi

Komentara 6

XY
xyz
13:48 07.11.2009.

ti si Mihac debil! djetetu osim krova, hrane, discipline.....treba i ljubav, strpljenje, bavljenje njima ako želiš da oddrastu u normalne ljude. \"ali dok je pod mojim krovom postoji kućni red i poštivanje inaće pravac izlazna vrata.\"..........jako \"pametno\" razmišljanje

ČI
čitateljica
00:51 07.11.2009.

Hajde cijenjeni novinari naseg VECERNJEG malo cesce i malo vise pisite o ovakvim stvarnim problemima koji su 24 sata 365 dana tu oko nas,tako stvarni, da ne trebate izmisljati rijeci da vam tekst dobije na tezini,a ne tu piskarati o kojekakvim Bandicima, Pusickama,Hebrangima i sl. stetnim i nepotrebnim virusima i dosadnjakovicima koji ionako samo ser...u i truju nam svakodnevicu ionako nicim vaznim i novim,pisite o ljudima,stvarnim osobama koje su tu....pokraj nas......i oni su necija djeca,naisli su na trenutak kad ne znaju kako dalje......svi smo mi nekad bili klinci,sjetite se kako je to kad se osjeti ta prokleta praznina,kad ne vidis izlaz,ne vidis sutra......nista nema smisla,TAKO MLAD A TAKO SAM.....a u svakom od njih sigurno cuci osoba vrijedna da prozivi zivot !!!!!!Mozda i vrednija od nekih danas eksponiranijih bez veze u medijima....Simonica,Ante,Zoran,Milan.Alka,Andrija......po cemu su oni zasluzniji da se bas svaki dan mora citati o njima,sto nam oni novog kazu,osim sto kenjaju jedno te isto sim pa tam.....??????Dokle cemo citati o umjetnima a ne o stvarnima???????

OB
-obrisani-
10:31 07.11.2009.

Nisam više mogla. Ne slažem se s mamom. Ne pušta me van, brani mi da izlazim s društvom. Ako ne napravim nešto dobro, uvijek viče na mene. Evo, sad me nema doma otprilike tjedan dana.. =============== 0 A da se ja malo dovežem na to što je izrečeno i da komentiram ponašanja djece? Mala se buni jer ne može lutati do pola noći okolo, a ne javlja se majci. Zanimljivo ni moj sin ne smije ostati do poslije 22 sata i mora se javiti nekome od nas u kući. Zanimljivo je i da se ne može raditi što se hoće, a da se mora učiti, paziti s kojim si društvom, a naravno da i pušenje ne dolazi u obzir. Da li sam ja po tome loš otac što zahtijevam da znam gdje mi je dijete i da znam s kim se druži? Što bih to trebao pružiti djetetu ekstra od toplog doma, ručka, garderobe, krova nad glavom, povremenog džeparca ako zasluži, školovanja i još sijaset ostalih sitnica? Trebao bih možda pustiti da iz kuće postane glavni kolodvor i da djeca seru po glavi roditelja? Kada bude punoljetan neka radi šta hoće iako mi to neće biti svejedno, ali dok je pod mojim krovom postoji kućni red i poštivanje inaće pravac izlazna vrata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije