Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iskustvo

Talijani su dali koncesionarima 5593 od 6840 km gotovih autocesta

autocesta,naplata
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
17.10.2014.
u 18:46

Stručne analize pokazale su da se učinkovitost upravljanja privatiziranim talijanskim cestama nije povećala

Od svih europskih država, Italija ima najviše autocesta pod privatnim koncesionarom. Sličnost Italije i Hrvatske je u tome što su i Talijani svoje već sagrađene autoceste dali u koncesiju, kao što to namjerava i hrvatska Vlada. U Italiji je sagrađeno oko 6840 kilometara autocesta od kojih su 5593 kilometara pod koncesijom. Neke je privatni koncesionar i gradio, a neke već sagrađene dobio u koncesiju. Upravo ovih dana proslavljena je 50-obljetnica puštanja u promet autoceste (Autostrada del sole) od Milana do Napulja od oko 800 km.

Blago obitelji Benetton

Ta, kao i još više od 2000 kilometara autocesta, privatizirano je devedesetih godina i od 2002. je u vlasništvu privatne tvrtke Autostrade per l’Italia, koja je u stopostotnom vlasništvu tvrtke Atlantia, čiju većinu dionica drži obitelj Benetton. Obitelj koja ima tekstilnu industriju i, uz druge tvrtke, i tvrtku Autogrli, koja ima restorane i motele, drži polovicu od ukupnog broja kilometara autocesta. Koncesiju za oko 3000 kilometara autocesta ima do 2038. godine.

Ostale dionice autocesta, a prije nekoliko mjeseci na primjer puštena je u promet još jedna, gotovo paralelna, autocesta Brescia – Milano, koju su sagradili privatnici i njome upravljaju, u koncesiji su više različitih ustanova, pa ponegdje i regionalnih tvrtki. Sustav talijanskih autocesta je učinkovit, a država određuje eventualna poskupljenja cestarina, odnosno one ne smiju rasti više od inflacije te povremeno se odobravaju poskupljenja. Ukupno ima 24 društva koja upravljaju autocestama, a država ima svoj inspektorat za nadzor nad koncesijama koji se zove IVCA (l’Ispettorato Vigilanza Concessioni Autostradali).

U radu Privatization and regulation of toll motorways in Europe znanstvenika sa Sveučilišta u Barceloni navodi se da su financijski motivi osnovni pokretači privatizacije koncesija za autoceste u Italiji. U tom radu se navodi da je talijanska vlada pokrenula široki program privatizacije u 1997., zbog financijskih ograničenja nametnutih Ugovorom iz Maastrichta i upozorava se da nema razloga vjerovati da je do te privatizacije došlo zbog želje za većom učinkovitosti jer prostor za veću učinkovitost autocesta vrlo je ograničen.

“Zapravo ne postoji dokaz o produktivnosti nakon talijanske privatizacije”, navode autori.

Od ostalih hrvatskih susjednih zemalja, pod koncesijom autoceste, i to u javno-privatnom partnerstvu imaju Mađari, dok oko 2000 kilometara austrijskih autocesta pod koncesijom su i upravljanjem državne tvrtke, slično kao što je to dosad u Hrvatskoj bilo u slučaju tvrtki Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb.

U Sloveniji također autocestama upravlja državna tvrtka, no i u toj zemlji su razmišljali za proteklih vlada o davanju već sagrađenih 600 kilometara autocesta u koncesiju, a za što su bile procjene da bi mogli dobiti oko tri milijardi eura, slično kao i Hrvatska za svojih 1040 kilometara.

U Njemačkoj četiri km

Francuska, primjerice, ima ukupno više od 10.000 kilometara autocesta, od kojih je oko 8000 pod koncesijom, a od tih pak samo je 11 posto pod privatnim koncesionarom. Njemačka pak od 12.000 kilometara pod privatnim koncesionarom ima samo četiri kilometra.

>>Ljubo Ćesić Rojs: Monetizacija autocesta neće moći proći zbog duga braniteljima

>>Grčić: Poniremo sve manje. Dalić: Strelovit rast duga vodi zemlju u propast

>>Hajdaš Dončić: Ili monetizacija ili Pelješki most

Komentara 6

DU
Deleted user
20:06 17.10.2014.

Mozda tu ima neke istine,ali svi konceionari u Italiji su Talijani,ili u Francuskoj,ili Austrijiji,zmanici kod njisu auto-ceste monetizovane,od njihovi tvrtki,a ni su drzavnom vlasnistvu,ali nasibi sabani to prodali nekom ameru,svabi,rusu…….

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
20:41 17.10.2014.

koliko posto cesta su gradili koncesionari ?

JU
juma
22:28 17.10.2014.

Često putujem kroz Italiju i na cesti vidim puno toga dobrog i lošeg, ali jedino što nikad ne izostane je uvijek nova i naravno nešto veće cijena cestarine. Ako je koncesionar u stanju upravljati autocestom i ostvarivati dobit, onda to mora biti u stanju i država. Ako država to nije u stanju onda treba mijenjati političare, a ne davati autoceste u koncesiju. No kako bi mi preživjeli bez naših političara? Pa već sutradan bi nam se Hrvatska urušila kao kula od karata?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije