Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
balega kroz povijest

Talijani šokirali svijet: Otvorili muzej kravljeg izmeta

Muzej izmeta
Foto: YouTube/Il Fatto Quotidiano screenshot
1/5
30.04.2015.
u 09:21

Osnivač muzeja tvrdi da turisti nemaju razloga za strah jer institucija ne smrdi, a sadrži i kantinu u kojoj se nakon razgledavanja može i objedovati

Italija je zemlja koja ostavlja bez daha prirodnim i kulturnim ljepotama. Nadaleko je poznata po velikim turističkim destinacijama i lokalitetima, uključujući i neke od najpoznatijih svjetskih muzeja. No, posljednjih dana izazvala je šokantne reakcije diljem svijeta kada je u dvorcu Castelboscu pored Piacenze osnovan Muzej izmeta.

Muzej je, navodi Daily Mail, ovoga tjedna otvorio vrata posjetiteljima te im ponudio razgledavanje više od 100.000 kilograma izmeta. On dolazi s obližnje mliječne farme na kojoj se proizvodi grana Padano sir.

Osnivač muzeja, seljak Gianantonio Locatelli objasnio je da na farmi boravi 2500 krava koje svakodnevno proizvedu 300 tona mlijeka. Njihova se balega, pojašnjava Locatelli, u povijesti koristila za sve, od gnojiva do građevinskog materijala pa se tako na službenoj stranici muzeja navodi da su ''stari Egipćani balegu smatrali božanskom a mnoge civilizacije, uključujući one u najzabačenijim dijelovima planeta, od drevnih italskih do afričkih, koristile je u konstruiranju građevina kako se to čini i danas''.

Locatelli je izgradio i postrojenje za obradu otpada koji pretvara gnojivo u metan. Dvorac i obližnje mjesto sada se griju električnom energijom koja se proizvodi iz tog metana, a Locatelli uvjerava da će u toplijim mjesecima isključiti grijanje i tako izbjeći neželjeni smrad.

Muzej sadrži i staklenke u kojima su pohranjeni izmeti raznih životinja, čak i dinosaura, a turisti ih mogu razgledati dok se na zidu putem projiciraju umjetnička djela čiji je nastanak inspirirao izmet. Nakon toga mogu se okrijepiti i najesti u lokalnoj kantini, ako im mirisne ''senzacije'' dopuštaju takvu ekshibiciju.

>>Znanstvenici žele izvući zlato iz ljudskog izmeta

>>Niste pokupili izmet za svojim psom? Dobit ćete ga poštom!

Komentara 5

LA
LANA555
10:21 30.04.2015.

Ovo vise nije normalno sve posadrcalo

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:06 30.04.2015.

Hm, balegari ne vjeruju sreći.

OB
ObrenM
10:15 30.04.2015.

Mislim,da bi trebali omoguciti i degustaciju maloumnim posjetitelijma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije