Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u bivšoj jugoslaviji

Talijani prešutjeli nacističke zločine da ne bi morali govoriti o fašističkim

holokaust, nacizam, ubijanje židova, nacisti (1)
Foto: Reuters/PIxsell
24.04.2014.
u 19:49

Predsjednik Senata Pietro Grasso kazao je kako je pohranjeno 695 fascikala istrage o nacifašističkim pokoljima u Italiji u kojima je ubijeno više od 15.000 talijanskih civila

Talijanska politika šutjela je o pokoljima nacista u Italiji od 1943. do 1945. godine kako bi se izbjeglo govoriti o pokoljima fašista u bivšoj Jugoslaviji, Albaniji i Grčkoj, kazano je danas poslije podne u Senatu, gornjem domu talijanskog parlamenta, gdje je održano savjetovanje pod naslovom ''70 godina od nacifašističkih pokolja“.

Predsjednik Senata Pietro Grasso kazao je kako je pohranjeno 695 fascikala istrage o nacifašističkim pokoljima u Italiji u kojima je ubijeno više od 15.000 talijanskih civila, a tek se odnedavno pokreću procesi protiv nacističkih časnika. Na savjetovanju, na koje je pozvan i hrvatski veleposlanik u Rimu Damir Grubiša, govorio je povjesničar Franco Giustolisi koji je 2004. godine objavio knjigu pod naslovom ''Ormar srama“, odnosno ormar u kojem su bili pohranjeni dokumenti o nacističkim pokoljima, te Marco De Paolis, vojni tužitelj koji je počeo pokretati postupke protiv odgovornih za pokolje i zbog toga je primio više priznanja i počasna građanstva u mjestima pokolja.

Savjetovanje, kojem su nazočili, pokrenuli su zapravo gradonačelnici talijanskih mjesta Boves, Marzabotto, Fivizzano, Roccaraso, Saonara i Sant'Anna di Stazzema, u kojima su nacisti strijeljali nevino stanovništvo kao odmazdu za operacije talijanskih partizana protiv njemačkog okupatora. Dokazi o tim pokoljima bili su pohranjeni u ormarima u arhivu vojnog tužiteljstva u Rimu. Nakon što je taj arhiv otvoren, prije desetak godina, počela su suđenja protiv časnika SS-a od kojih su neki na životu u Njemačkoj. Neki procesi su bili pokrenuti 1951. godine, kao onaj za pokolj mještana Marzabotta kada je na doživotni zatvor kažnjen Walter Reder, ali onda je sve odjednom završilo u arhivi. Reder je bio 30 godina u zatvoru nakon čega je pušten i umro je 1991. u Beču.

Bilo je još nekoliko procesa poslije 1990. godine protiv nacista koji su strijeljali stanovništvo na sjeveru Italije, ali glavni su održani poslije 2005. godine. Govorilo se kako su istražni materijali arhivirani da se ne bi stvarali problemi u odnosima s Njemačkom, ali je sada potvrđeno kako je razlog šutnje bila i želja za zatajivanjem talijanskoj javnosti pokolja koje su počinili talijanski fašisti kao okupatori.

>>Čakovčanka preživjela tri logora i susret s Mengeleom

Komentara 23

JA
jalnus
21:06 24.04.2014.

ovi sa crnim sesirima su ortodoksni zidovi koji se sad secu slobodno po svijetu jer iza sebe imaju drzavu izrael (sa atomskim bombama u pustinji negev), na veliku zalost potomaka onih koji su ih lovili ko divljac po svijetu u onim vremenima prije...

MI
mirsaanjac
21:04 24.04.2014.

E moj Tomasevicu ,sjedni jedinica.....I kakve veze Zidovi na slici imaju sa napisom o Italiji?

Avatar kamenjar
kamenjar
20:30 24.04.2014.

stalno neka povijest a služimo se androidima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije