Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ušli u četiri pokrajinska središta vlade

Talibani u Afganistanu osvojili još dva grada, civili u bijegu

Foto: REUTERS
1/2
09.08.2021.
u 06:42

Talibani progone pilote koje su obučavali Amerikanci te ih redom likvidiraju

Talibani su u nedjelju osvojili Kunduz i Sar-e Pul, treći i četvrti afganistanski grad u samo 48 sati. Kunduz je ključni grad na sjeveru Afganistana, a talibani su preuzeli kontrolu nad svim važnijim zgradama u gradu na koje su izvjesili svoje zastave. Nedugo zatim osvojili su i grad Sar-e Pul.

Talibani su pokrenuli žestoku ofenzivu unatoč tomu što je američki predsjednik Joe Biden dao naredbu zračnim snagama da bombardiraju položaje talibana oko gradova Kandahara i Herata te središta provincije Helmand nastojeći spriječiti da ti gradovi padnu u ruke militanata. Amerikanci koriste bombardere B-52 i teške zrakoplove Lockheed AC-130, koji polijeću iz zračne baze Al-Udeid u Kataru, no talibani brzo napreduju i osvajaju grad po grad, pokrajinu po pokrajinu.

Gradovi padaju kao domino-kocke

Na društvenim mrežama pojavile su se slike i snimke na kojima se vidi kako brojne zgrade i trgovine u Kunduzu gore, a talibanska zastava podignuta je u središtu grada. Prema posljednjim informacijama, vladine snage u Kunduzu još jedino drže zračnu luku. Borbe su se u nedjelju vodile za ostatak Sar-e Pula, nakon što su talibani zauzeli vladine zgrade u tom gradu, u nastavku ofenzive koju su počeli nakon povlačenja američkih snaga.

Foto: REUTERS/Ann Wang

Talibani su još u petak osvojili Zaranj, glavni grad pokrajine Nimroz na jugozapadu zemlje te Shebergan, glavni grad pokrajine na sjeveru. Sukobi između snaga afganistanske vlade i talibana jačaju u cijeloj zemlji usporedno s povlačenjem Amerikanaca nakon 20 godina prisutnosti u toj zemlji u kojoj su talibanski režim svrgnuli 2001. nakon terorističkih napada 11. rujna. Talibani su u posljednja tri mjeseca zauzeli golema ruralna područja, iz nekih područja izbjegli su civili koji se u velikom broju nalaze na granici s Pakistanom, čime se stvara nova izbjeglička kriza. S druge strane, SAD organizira evakuaciju Afganistanaca koji su radili za Amerikance. Operacija evakuacije Afganistanaca lojalnih SAD-u i njihovih obitelji dolazi u trenutku kada se bliži završetak povlačenja američkih vojnika, a vladine snage pokušavaju zaustaviti napredovanje talibana. Prvih 200 evakuiranih sletjelo je u vojnu bazu Fort Lee u Virginiji.

Afganistancima su dodijeljene Posebne imigrantske vize (SIV) koje im omogućuju da sa sobom povedu svoje obitelji. U “Operaciji Allies Refuge” evakuirat će se oko 50.000 ljudi. U SAD je u posljednjih deset godina već preseljeno oko 75.000 Afganistanaca, rekao je ministar obrane Lloyd Austin, dodavši da zemlja ima “moralnu obavezu pomoći onima koji su pomogli nama”. Kongres je program SIV-a pokrenuo 2006. za iračke i afganistanske prevoditelje koji bi se mogli suočiti s osvetom jer su radili za američku vladu.

SAD se bori – priopćenjima

Paralelno s velikom vojnom ofenzivom, talibani u posebnim operacijama likvidiraju i afganistanske ratne pilote koji su prošli američku obuku. Do sada je ubijeno najmanje osam pilota, a u subotu je ubijen posljednji, Hamidullah Azimi, kojem su talibani u vozilo postavili bombu koja je u vožnji eksplodirala.

Zapovjednik afganistanskih zračnih snaga Abdul Fattah Ishaqzai kazao je da je Azimi bio obučen za upravljanje američkim helikopterom UH-60 Black Hawk i da je radio u zračnim snagama gotovo četiri godine. Azimi se prije godinu dana s obitelji preselio u Kabul kako bi izbjegao ubojstvo s obzirom na to da je svakodnevno dobivao prijetnje. Glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid potvrdio je da su talibani izveli taj napad te ubili Azimija.

Iz veleposlanstva SAD-a u Kabulu stiglo je šturo priopćenje u kojem između ostalog stoji:

“Osuđujemo novu nasilnu ofenzivu talibana na afganistanske gradove. To uključuje i nezakonito zauzimanje Zaranja, napad na Sheberghan, kao i nastavak aktivnosti kojima žele preuzeti Lashkar Gah i glavne gradove drugih regija u državi.”

VIDEO: Debitant Mihovil Župa je pobjednik 306. Sinjske Alke

Ključne riječi

Komentara 8

MP
miroslav.petkovic.7564
07:43 09.08.2021.

Tako je to kog Ameri brane.Iz ovog rata treba nesto naucit..Za kog je nas vojnik poginija....Pobigose Ameri od cobana talibana katastrofa..Zbrisase pod okriljem noci...A kad se SSSR borija protiv njih onda ih naoruzavali.Sad ce izbjeglice navalit u Europu..Promjenise sliku europe.

19
19121942
07:44 09.08.2021.

Porazili su amerikance koji su pobegli kao iz vijetnama a sto ne bi njihove slabo obucene pulene. Gde god je amerika izvozila demokratiju tu je samo haos ostajao.

RE
reborn
13:17 09.08.2021.

Prije dosta godina (2001?) smo čitali vijesti kako talibani zauzimaju pojedine gradove, viješaju gradonačelnike, uvode strogi šerijat, kako Afganistan tone u kameno doba. Naravno, koji mjesec kasnije dolazi SAD uz punu međunarodnu podršku te započinje rat protiv Talibana uz obavezno spominjanje kako su u Afganistanu ranije ratovali i Sovjeti i tamo polomili zube, ali da je ovo sada "jedna potpuno drugačija situacija". Sada, dvadesetak godina kasnije i SAD kao posljednja zapadna sila se povlači iz Afganistana, a scene talibanskog nasilja i napredovanja njihove vojske se ponavljaju... Talibani i talibanski mentalitet u Afganistanu uživaju punu podršku većine "građana", oni ne žele i ne cijene nikakvu žrtvu koju Zapad radi za njih, oni dosta žele živjeti svoj "specifični stil života". Dok Zapad pokušava izvesti "demokraciju", dotle bliski istok izvozi šerijat u zapadnu Europu. Tko će na kraju biti uspješniji?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije