Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neostvareni snovi

Talibani su ljutiti na Al-Qa'idu i svjesni da ne mogu pobijediti

talibani
AFP/Pixsell
13.07.2012.
u 10:59

Prirodno je da obje strane u ratu sanjaju o pobjedi, ali omjer snaga u Afganistanu pokazuje ono očito. Mi ne možemo pobijediti, tvrdi Mawlvi

Najmanje 70 posto talibana ljutito je na Al-Qa'idu, tvrdi jedan od najviših talibanskih zapovjednika koji je anonimno dao intervju za britanski New Statesman. Muškarac koji se tijekom intervjua predstavlja kao Mawlvi (kadija) tvrdi i kako su talibani svjesni da ne mogu pobijediti u Afganistanu.

– Bila bi potrebna nekakva božanska intervencija da talibani dobiju ovaj rat. Talibansko osvajanje Kabula malo je vjerojatno – kazao je Mawlvi.

Talibani su Afganistanom vladali od 1996. do 2001. godine, kada ih je SAD zbog skrivanja Osame bin Ladena svrgnuo s vlasti. Od tada vode poprilično neuspješnu, ali krvavu pobunu.

– Naš narod Al-Qa'idu smatra pošašću koja je na nas poslana s nebesa. Da budem iskren, ja sam odahnuo kad je Osama ubijen. Svojom je politikom uništio Afganistan. Ako je stvarno vjerovao u džihad, trebao je otići u Saudijsku Arabiju i tamo provoditi džihad umjesto da uništava našu zemlju – objasnio je razloge mržnje talibana prema Al-Qa'idi jedan od najviših talibanskih zapovjednika.

Talibanski pobunjenici sada su suočeni sa sve snažnijim vladinim snagama koje imaju podršku Zapada.

– Prirodno je da obje strane u ratu sanjaju o pobjedi, ali omjer snaga u Afganistanu pokazuje ono očito. Mi ne možemo pobijediti – smatra Mawlvi, čovjek od povjerenja trenutačnog talibanskog vođe Omara te naglašava kako svaki talibanski vođa koji smatra kako može osvojiti Kabul uvelike griješi.

U svom intervjuu Mawlvi je također naglasio kako su javni stavovi talibana bitno drugačiji od onoga što on tvrdi i bez obzira na stvarno stanje, dok god je Omar vođa talibana, oni su spremni slijediti ga u borbi.

Ključne riječi

Komentara 33

ZA
zagrebHR
11:43 13.07.2012.

ovaj članak je totalna glupost, sad se još i provode ankete među talibanima? to je glupost jer u Afganistanu djeluju osim talibana još i druge frakcije koje su povezane s njima i svi se bore protiv Karzaia, talibani kontroliraju veliki dio ruralnog podrčja na jugu i istoku tako da ovakvi članci ne znače ništa

LU
lukarak
11:49 13.07.2012.

Nije Obama ubijen, nego Osama.

LD
lopov drpiga
11:32 13.07.2012.

"Najmanje 70 posto talibana ljutito je na Al-Qa'idu" ajde super da tamo barem ankete funkcioniraju :)))) "Talibani su Afganistanom vladali od 1996. do 2001. godine, kada ih je SAD zbog skrivanja Osame bin Ladena svrgnuo s vlasti. Od tada vode poprilično neuspješnu, ali krvavu pobunu." talibani su bili spremni izručiti osamu nekoj neutralnoj državi da se tamo brani na sudu... u biti sad je napao krivu zemlju, osama je bio u pakistanu... a koliko je pobuna neuspješna vidi se iz aviona, da nato napusti tu zemlju za 2 dana bi opet osvojili vlast :))) ajme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije