Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZADNJI DAN U NATO-U

Tajne službe su spremne, ali još cure informacije

Kolinda
Foto: Tomislav Krasnec
1/3
17.01.2015.
u 20:00

O barbiki: Ne smeta mi nadimak, znam tko sam i što sam. Neki su se osjećali frustriranima pa su me prozvali barbikom

Kolinda Grabar-Kitarović na svome radnom stolu drži lutku Barbie u maskirnoj uniformi, doznali smo jučer kada smo se pridružili odlazećoj pomoćnici glavnog tajnika NATO-a i novoizabranoj predsjednici RH u spremanju njezina ureda u sjedištu vojnog saveza u Bruxellesu.

Hrvatska zasad sigurna

Tu barbiku je, kaže, dobila prije osam godina “kad se prvi put u Zagrebu pojavio taj izraz” koji se vezao uz nju, a nastavila ju je držati na radnom stolu u NATO-u i nakon što je predsjednik Ivo Josipović izašao u javnost s informacijom o postojanju “akcijskog plana Barbika”, koji je Josipović smatrao podvalom paraobavještajnog podzemlja usmjerenom prema diskreditaciji njega osobno.

– Nije me on prozvao barbikom. Taj je nadimak bio u tom akcijskom planu koji je, nažalost, ipak dospio u medije. Bila sam iznenađena da je taj plan otišao u medije tako kako je otišao. Mislim da je ipak to trebalo držati drukčije pod kontrolom. No, meni to ne smeta. Znam tko sam i što sam. Znam da je taj nadimak za mene postojao kod nekih koji su se osjećali frustriranima pa su me prozvali barbikom. Ali nije ni Barbie više ono što je nekoć bila. Evo ovdje Barbie u maskirnoj uniformi. Imamo i Barbie za predsjednicu – rekla nam je jučer Kolinda Grabar-Kitarović pakirajući maskirnu lutku Barbie u svoje kutije za preseljenje. Tu lutku je, otkriva, dobila od suradnika u kabinetu u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Jučer je bio njezin zadnji dan u NATO-u.

– Od ponedjeljka s NATO-om više nemam nikakve veze. Svaka knjiga, svaka fotografija i svaki papir koji spremam u kutije budi sjećanja jer ovime zatvaram jedno poglavlje svoga života – rekla je buduća hrvatska predsjednica.

Foto: Tomislav Krasnec

Foto: Tomislav Krasnec

Komentirajući opasnost od terorizma u Europi, koja je postala dominantna tema nakon napada u Parizu i preksinoć spriječenog terorističkog napada u Belgiji, Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da će dio iskustva stečenog u NATO-u primijeniti i u Hrvatskoj kao predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH.

– Hrvatska je zasad sigurna. Međutim, vidimo da su u Belgiji spriječeni veliki teroristički napadi i da Europa postaje sve ugroženija. Terorizam je prijetnja 21. stoljeća i svakako ću se angažirati po tom pitanju. Dio mog programa je i tzv. domovinska sigurnost. Bit će to slično kao u SAD-u, ali prilagođeno našem sustavu. Jer upravo ovakva vrsta terorističkih napada kakav se spremao u Belgiji zahtijeva da se službe dobro umreže – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović misleći na službe od policije i vojske do Gorske službe spašavanja i vatrogasaca.

Potrebna budnost

– Pa i građana, koji moraju biti sve oprezniji i budniji – upozorila je.

A kakvi su planovi novoizabrane predsjednice s hrvatskim tajnim službama, čiji je ugled u svijetu dovodila u pitanje tijekom kampanje? Redovita izvješća tajnih službi predsjednica će početi primati odmah nakon prisege.

– Ne dovodim u pitanje njihovu spremnost za sprečavanje napada i slično. Ne, nego sam tijekom kampanje dovodila u pitanje curenje informacija i činjenicu da pojedinci u službama, prema informacijama koje sam dobila, još zlorabe svoj položaj. Mislila sam na curenje informacija o osobama, o izlistima telefona i slično. Vjerujem da su sigurnosne službe RH spremne i kompetentne štititi nas od terorističkih napada – rekla je jučer Kolinda Grabar-Kitarović.

Komentara 38

Avatar Chupacabra
Chupacabra
22:30 17.01.2015.

'Ajmo Kolinda, napravi čistku u udbaško-komunjarsko-regiJonalnim službama... Jednom zauvijek... Pozdrav Hrvaticama i Hrvatima...

OL
olrajt
20:45 17.01.2015.

...poštovana predsjednice !...ne dajte se ovim provokatorima ovdje !...oni su ti koji šire laži ,klevete ,ogovaraju, govore da smo primitivci ako volimo svoju domovinu, svrstavaju nas u kriminalne zadruge ,hajdučiju , zločince ,ne daju nam reći da je komunizam bio zlo, da su u ime komunizma ubijali Hrvate , da smo tu gdje jesmo zahvaljujući baš tom mračnom razdoblju,žele nam zabraniti da slobodno kažemo da smo Hrvati,pljuju po našoj vjeri i crkvi , govore da smo nazadni i primitivni a onda nakon svega kažu da mi djelimo ljude i širimo mržnju!!!!!.....da draga predsjednice to su osobe iz SDP ea,HNS i to uz njih podržavaju njihovi mediji !!!!...ne dajte se predsjednice!!

CR
crodux
22:35 17.01.2015.

od kad je Kolinda pobjedila nekako se lakše diše u Hrvatskoj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije