Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI MINISTAR

T. Jakovina: Točno će se znati koliko je seljak dobio poticaja

'01.01.2012., Slavonski Brod - Ministar poljoprivrede Tihomira Jakovina.  Photo: Ivica Galovic/PIXSELL'
Foto: 'Ivica Galovic/PIXSELL'
1/4
02.01.2012.
u 13:00

Osnovno je u ovome trenutku snimiti stvarno financijsko stanje ministarstva, vidjeti koliko je toga plaćeno, a koje obveze tek trebamo ispuniti

Tihomir Jakovina javnosti je možda najmanje poznati ministar u novoj Vladi koja otprije desetak dana nastanjuje Banske dvore, ali poznavatelji poljoprivrede u Hrvatskoj više su nego zadovoljni Milanovićevim izborom za čovjeka koji će u sljedeće četiri godine “pokrivati” resor poljoprivrede. Kao diplomirani agronom koji je karijeru i počeo u poljoprivredi, Jakovina dobro poznaje sve probleme, prednosti i boljke hrvatskog agrara, a kao dugogodišnji načelnik jedne od razvijenijih općina Brodsko-posavske županije ima i dosta iskustva u funkcioniranju državne uprave pa se od mladog ministra očekuje uvođenje hrvatske poljoprivrede u 21. stoljeće.

Izbjegnuti prvi prosvjedi

Ipak, novi Jakovinin posao zasigurno neće biti ni najmanje lagan.

– Otkad sam preuzeo ministarstvo, svakoga dana radim do kasno u noć. Počela je analiza zatečenog stanja u poljoprivredi, a kako je riječ o velikom ministarstvu i vrlo velikom resoru, to je vrlo veliki posao. Osnovno mi je u ovome trenutku utvrditi u kojem su stanju financije ministarstva, što je sve isplaćeno, kolike nas još preuzete obveze iščekuju – kaže Jakovina napominjući da su problemi počeli već gotovo prvog dana kada je preuzeo ministarstvo. Prema njegovim riječima, zbog pogrešnih tumačenja propisa smiju li “kumice” iz drugih županija prodavati sir i vrhnje u Zagrebu već je gotovo došlo do prosvjeda, ali su strasti uskoro smirene. Sve će biti puno lakše za nekoliko dana kada Jakovina napokon formira svoj tim.

– Kada Vlada potvrdi imenovanje zamjenika i pomoćnike u ministarstvu, bit će puno lakše detektirati tekuće probleme, ali i krenuti s ozbiljnim radom. Plan je, nakon prvih analiza, sazvati pojedinačne radne sastanke s komorama, udrugama proizvođača, predstavnicima prehrambene industrije. Potrebno je ustrojiti i odnose sa znanstvenom zajednicom i resornim sektorima koji se sada vraćaju u Ministarstvo poljoprivrede iz Ministarstva regionalnog razvoja u kojemu su bili proteklih godina – kaže Jakovina.

Sami se borimo za cijene

Znajući da će za njegova mandata Hrvatska ući u EU, pred novim ministrom poljoprivrede je i složen posao “upisa” hrvatskog agrara na europsku poljoprivrednu scenu, gdje još ima jako puno posla.

– Očekujem dosta problema i nejasnoća na samome terenu. Hrvatski zakoni usklađeni su s pravnom stečevinom Europske unije, ali u dosta slučajeva na samome terenu te informacije još uvijek nisu došle, dok su ponegdje stigle nejasne ili pogrešno shvaćene. Želim pojednostavniti stvari kako bi proizvođači znali što ih čeka i kako se postaviti prema novim propisima i pravilima igre, a tu će veliku ulogu u sljedećem periodu odigrati stručne i savjetodavne službe koje već postoje u Hrvatskoj – kaže Jakovina. Slična je situacija i s poticajima čija će kontrola biti veća i učinkovitija nego do sada.

– Planiramo izgraditi sustav u kojemu će se lako vidjeti koliko je svako poljoprivredno gospodarstvo dobilo poticaja, ali i koliko je Hrvatska s tog gospodarstva dobila žitarica, mlijeka, voća ili drugih poljoprivrednih proizvoda. Smisao poticaja nije u njima samima, nego u tome da oni budu nadopuna prihodima poljoprivrednih gospodarstava kako bi cijena njihovih proizvoda bila konkurentna cijenama na svjetskom tržištu – kaže Jakovina. Kako kaže, upravo bi taj model konkurentnosti mogao prekinuti veliki trend uvoza koji već godinama vlada hrvatskom poljoprivredom. Ako cijene proizvoda hrvatskih proizvođača budu konkurentne cijenama poljoprivrednih proizvoda u zemljama okruženja ili zemljama Europske unije, ne treba se bojati uvozničkih lobija. U suprotnom, ostat ćemo meta za uvoznike hrane.

– Hrvatska je otvorila svoje tržište, to je bila državna politika, i na nama je sada da sami dižemo svoju proizvodnju i konkurentnost. Moramo se sami izboriti za bolju poziciju domaće proizvodnje u odnosu na uvoz, kaže Jakovina. Prema njegovim riječima, to neće biti jednostavno, ali uz pametnu primjenu sredstava iz fondova EU koji su Hrvatskoj na raspolaganju i uz uvođenje novih, suvremenih tehnologija u poljoprivredu, nije neostvarivo.

– Moderan pristup ratarstvu, voćarstvu, ribarstvu ili stočarstvu mogu primijeniti samo educirani mladi ljudi spremni da mijenjaju pristup proizvodnji. Takve ljude želimo nagraditi, želimo da oni budu konkurentni proizvođačima u Europskoj uniji. Ipak, s druge strane, ne smijemo zaboraviti ni veliki broj staračkih gospodarstava koje ćemo savjetovati kako da na malim površinama proizvode ono što će im donositi sigurniji i bolji dohodak – kaže Jakovina.

Rana isplata poticaja

Početak Jakovinina mandata na čelu Ministarstva poljoprivrede obilježio je i zahtjev Hrvatske poljoprivredne komore da se poticaji za kulture iz 2011. godine, koji ukupno iznose oko 1,9 milijardi kuna, isplate već na početku godine, iako je zakonski rok za njihovu isplatu, kao i u zemljama Europske unije, 30. lipnja.

– U ovome trenutku još ne mogu reći kako ćemo na zahtjev odgovoriti. Ostavio bih vremena da vidim u kojem će smjeru ići novi proračun, a sve će biti jasnije kada obavimo sastanke sa svim vinovnicima proizvodnje – kaže Jakovina.

Komentara 13

Avatar nekakav
nekakav
14:02 02.01.2012.

jedan od razloga zašto moramo u uniju i jest poljoprivreda. recimo, u uniji će našim klaoničarima biti jako teško raditi ovakve lopovluke i kriminal kao što ga rade braća pivac! u uniji nema problema sa starim mesom, zna se što i kada smije na police. a kod nas, jer nismo u uniji, su mogli uvesti meso iz unije koje tamo nije smjelo na police, i nama ga tako lijepo uvalili. a znate da su sve dodatne količine uvoza mesa bile samo za pivac? nemojte njihovo meso kupovati, jer su to kriminalci, oni samo prepakiravaju staro meso.da nisam nešto vidio, ne bih govorio.

VE
Vercingetorix
14:12 02.01.2012.

kad bi bilo tako bilo bi super

VE
Vercingetorix
13:52 02.01.2012.

ne u EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije