Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije iz eu

Swoboda: Poraz SDP je razočarenje, ali ne i iznenađenje

HDZ izbori (1)
Goran Stanzl/PIXSELL
15.04.2013.
u 16:19

Doris Pack sretna je zbog pobjede HDZ-ove liste i očekuje da će i Ruža Tomašić biti članica kluba zastupnika Europske pučke stranke

Europski pučani, najveća politička skupina u Europskom parlamentu, čestitali su HDZ-u na pobjedi na izborima i iskazali razočarenje zbog malog odazivabirača.

- Slab odaziv birača nije nikakva usluga za vjerodostojnost Hrvatske u Europi - izjavio je Joseph Daul, predsjednik kluba zastupnika Europske pučke stranke u EP-u. U priopćenju je čestitao listi koju je predvodio HDZ na šest osvojenih mandata. Daul smatra da je prikladno da stranka koja je vodila Hrvatsku u nezavisnost sada vodi Hrvatsku u EU.

Ali u redovima europskih pučana nisu znali predvidjeti što će se dogoditi s Ružom Tomašić, odnosno hoće li ona, ako zatraži članstvo u klubu zastupnika pučkih stranaka kojemu pripadaju i HDZ-ovci, biti primljena ili bi njezini desniji stavovi mogli predstavljati problem umjerenim europskim pripadnicima desnog centra.

- Pučani bi trebali biti svjesni tko je ona i kakve su joj izjave i stavovi. To nije na liniji Europske pučke stranke. Ali na njima je da odluče - komentirao je Hannes Swoboda, predsjednik političke grupacije europskih socijalista. Za njega poraz SDP-a predstavlja \"razočaranje, ali ne i iznenađenje\".

- To jest poraz, ali nije poraz koji je nužno ključan za sljedeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj. Događa se diljem EU da oporba pobjeđuje na europskim
izborima - rekao je Swoboda.

Doris Pack, njemačka europarlamentarka čija stranka pripada europskim pučanima, sretna je zbog pobjede HDZ-ove liste i očekuje da će i Ruža Tomašić biti članica kluba zastupnika Europske pučke stranke koja, kako naglašava Pack, ima jasnu politiku poštivanja nacionalnih manjina.

- Ako je izabrana na HDZ-ovoj listi, nema razloga da u EP-u ode u neki drugi klub - kaže Doris Pack. Odluka o tome u koji klub zastupnika će se svrstati Ruža Tomašić bit će donesena tek uoči ili nakon 1. srpnja, kada svima jučer izabranim hrvatskim europarlamentarcima počinje mandat.

>>Sve o izborima za Europski parlament čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije