Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
beč

Swoboda: Bit će mi žao ako će se utvrdilti da je Sanader kriv

tyran i swoboda
Snježana Herek/VLM
13.05.2011.
u 11:51

- Bit će mi žao ako će se utvrditi da je Sanader kriv, rekao je izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku

- I dalje vidim lipanj kao ciljni datum završetka pregovora i nadam se da će do tada Hrvatska obaviti preostali posao na reformama - rekao je izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, austrijski socijaldemokrat Hannes Swoboda u sklopu panel-rasprave „Hrvatska i Europska unija“, održane u četvrtak navečer u Hrvatskom centru u Beču.

"Razgovoru u Centru“, koji je vodio glavni urednik Hrvatskih novina Petar Tyran u organizaciji Glavne podružnice HKD Napredak u Beču i Hrvatskog centra, bio je nazočan i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, koji je Swobodi zahvalio na „korektnom“ izvještavanju.

- Završetak pregovora iznimno je značajan ne samo za Hrvatsku i EU nego i za zemlje regije kojima dosadašnji uspjeh Hrvatske u eurointegracijskom pristupnom procesu može biti najbolji dokaz da je članstvo u EU i za njih dostižno ako ispune određene kriterije, kako je u Solunu obećano, rekao je Swoboda komentirajući  trenutačnu, kako je rekao, ne baš jednostavnu situaciju na prostoru jugoistočne Europe, posebice u Bosni i Hercegovini.

- Daytonski sporazum pokazao se dobrom bazom za zaustavljanje rata u BiH, ali ne i za izgradnju nove države, dodao je.

Na upit zašto EU toliko dugo i pod mnogo strožim kriterijima pregovara s Hrvatskom nego sa zemljama koje su prije postale njene članice te tko je konkretno protiv ulaska Hrvatske u EU, Swoboda je rekao da „EU ne želi provoditi monitoring nad Hrvatskom nakon što uđe u EU, kao što to sada mora u Bugarskoj i Rumunjskoj“.

Što se tiče otpora prema ulasku naše zemlje u EU, izvjestitelj Europskog parlamenta naglasio je kako gotovo svi trenutačno rade na tome da Hrvatska što je moguće brže okonča pristupno pregovaranje i priključi se europskoj obitelji te kako određenu sumnju pokazuju samo Francuska i Nizozemska.

- S obzirom na ratifikacijski proces koji traje otprilike godinu i pol dana, Hrvatska bi mogla postati punopravnom članicom EU 2013. ili 2014. godine, ocijenio je Swoboda za Večernji list. Dodao je kako je mišljenja da naša zemlja, koja je došla „tik do cilja“, treba najprije završiti pristupne pregovore s EU i tek onda odrediti datum parlamentarnih izbora.

- Ne želim se miješati u unutarnje stvari Hrvatske, ali ako želi biti u EU što je moguće prije, onda za određivanje datuma izbora treba pričekati kraj pregovora, jer je to trenutačno najvažniji posao, rekao je.

Na upit što ako se trenutačno brojni euroskeptični Hrvati na referendumu usprotive ulasku Hrvatske u EU, Swoboda je rekao:

- To nije pitanje života i smrti. Hrvatska može preživjeti i ako ne uđe u EU, ali siguran sam da će joj biti mnogo bolje ako u nju uđe.

Preporučio je hrvatskom političkom vrhu da u kampanju upoznavanja građanstva s prednostima članstva u EU uključi civilno društvo na lokalnoj razini.

Govoreći o visokim kaznama Haaškog suda dvojici hrvatskih generala i nakon toga pojačanoj euroskepsi u Hrvatskoj oko ulaska u EU, istaknuo je da na te „stvari treba gledati odvojeno“.

- Nije na meni kao političaru da ocjenjujem je li sudska odluka opravdana ili nije, u svakom slučaju treba pričekati žalbeni postupak, dodao je i naglasio da je vojna operacija Oluja u kojoj je Hrvatska oslobodila dio svog teritorija bila opravdana.

Zamoljen da komentira odluku Austrije o izručenju Ive Sanadera Hrvatskoj i njen mogući utjecaj na našu zemlju u Bruxellesu, Swoboda je odgovorio da je sa Sanaderom bio u „dobrim odnosima i da će mu biti žao ako će se utvrditi da je kriv za sumnje koje mu se stavljaju na teret“. Ne želeći komentirati sudsku odluku, naglasio je kako ona neće imati nikakav negativan utjecaj u Bruxellesu po Hrvatsku.

Austrijski socijaldemokratski zastupnik u Europskom parlamentu odlučno se usprotivio prijedlogu koruškog parlamenta o vetu hrvatskom pristupu EU ako se Zagreb usprotivi obustavi rada nuklearke u Krškom nazvavši to „glupim, populističkim potezima“.

Na upit kako se i pod kojim uvjetima smije ili može lobirati u EU, Swoboda je rekao da svi lobiraju, no da je važno da ne uzimaju novac i trpaju ga u vlastite džepove.

Komentara 47

AM
a_morte_i_rossi
15:59 13.05.2011.

@jolly roger hahahahhahahaa kakave su ti to procjene!!!!! ti si tipičan mali demagog sigurno si negdje sa nekog balkanskog brda!!!! ti nećeš niti primjetiti ulaz u EU ;)

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
15:59 13.05.2011.

neurazumljiv : Hrvatsku vidim izvan EU na neodredjeno vrijeme, nakon demokratski provedenog referenduma o ulasku u EU

CI
cibalia
15:59 13.05.2011.

EUjanez@ boze scuvaj da smo slicni Slovencima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije