Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jelena Milićević
Autor
Jelena Milićević

Svoju moć je sada i formalno potvrdio

Aleksandar Vučić
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
17.03.2014. u 12:00

Nekadašnji Šešeljev suradnik briše Kosovo iz ustava Srbije.

Jučerašnji izbori koje je Vučić inicirao dvije godine prije njihova redovna roka nisu donijeli ništa novo, samo su i formalno postavili stvari na svoje mjesto. Dosad je Vučić s položaja prvog potpredsjednika vlade bio najmoćniji i najutjecajniji političar Srbije, iako je “na papiru” te epitete trebao, kao premijer, imati Dačić. Ipak, potpuno je jasno da je vođa naprednjaka Aleksandar Vučić samostalno kontrolirao sva zbivanja u Srbiji, kao i smjer u kojemu je vlada išla posljednje dvije godine. Sada će svoju poziciju i formalno potvrditi.

U samom sastavu buduće vlade ne očekujem prevelike promjene, ona će, najvjerojatnije, i dalje biti složena od naprednjaka, socijalista i predstavnika manjina, ali će ovaj put njihov broj mandata odražavati stvarnu političku jačinu i raspoloženje birača. Naprednjaci će imati znatno veći udjel u vladi koji im, prema mišljenju birača, doista i pripada, dok SPS postaje stranka s malim utjecajem u vladajućim strukturama Srbije.

Sam rezultat izbora ne iznenađuje pretjerano, mogli smo ga predvidjeti onoga trenutka kada su izbori raspisani, no kampanja je vođena na drukčiji način. Prije svega, kampanja nije bila pretjerano prljava i to iz dva razloga. Prvo, nitko se nije htio zamjeriti Vučiću, i drugo, prljavštine iznosi opozicija, a oni koji su se najčešće služili prljavštinama, naprednjaci, sada su nastupali s pozicije vlasti. Nadalje, naprednjaci su dobro koristili internet kao političku pozornicu na kojoj su dobrom organizacijom u marketinškom smislu potukli sve protivnike.

>>Vučićev SNS osvojio više od 48 posto glasova!

>>'Nemam glas, ostao mi u kafani': Što se sve pisalo na listićima u Srbiji

Komentara 5

Avatar blackangel
blackangel
19:55 17.03.2014.

samo da se podsjetimo ko je aleksandar vučić šešeljeva desna ruka... proruski srbin na m3 antihrvatski aktivista a vid sad ???

Avatar blackangel
blackangel
20:51 17.03.2014.

priča mi čistačica iz gradskog komunalnog...izborni dan....6 ujutro moramo svi iz firme glasati za vučića...ili odkaz ne lažem....ni sam nisam moga verovati kakvo je to banana državica

Avatar putinthegreat
putinthegreat
12:38 17.03.2014.

Ovim je Srbija dokazala da ne želi nikakvu uniju sa Rusijom već se jednoglasno učlanila u NATO i EU s obzirom da su proruske stranke doživele katastrofu, Vučić je potvrdio svoju politiku poslušnosti prema američko nemačkoj osovini koja ga je i dovela tu gde jeste. Putin trenutno ima preča posla nego da se bavi Vučićevim bezkičmenjaštvom ali će sigurno prvom prilikom prispitati "bratske" odnose i Vučićevo i Nikolićevo stajanje po strani vezano za Ukrajinska dešavanja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije