Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRITISAK NIKAD JAČI

Svijet sa strahom očekuje ruski Dan pobjede: 'Dogodit će se nešto važno ili Putin politički gubi'

Rehearsal for Victory Day Parade in Moscow
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS
1/4
08.05.2022.
u 10:27

Centar za istraživanje javnog mijenja Levada pokazuje da velika većina Rusa podržava rat. Štoviše, čak 69 posto Rusa vjeruje da pobjeđuju, a Putinova popularnost je porasla do zavidnih 82 posto

Ruski predsjednik Vladimir Putin ozbiljno pristupa obljetnicama važnih događaja ruske povijesti. Nije slučajno što je invazija na Ukrajinu počela dan nakon proslave Dana branitelja domovine, proslave vojnih postignuća Rusije. Da mu to nije prvi puta pokazuje i činjenica da je na taj dan 2014. godine učinio prvi korak u aneksiji Krima.

Dan pobjede izuzetno je važan za Ruse, a Putin se nadao da će imati nešto i slaviti u ponedjeljak na 77. godišnjicu pobjede Sovjetskog saveza nad nacističkom Njemačkom. Upravo je najviše žrtva u Drugom svjetskom ratu imao Sovjetski savez - 27 milijuna civila i vojnika. Od tada je postalo uobičajeno da se na Dan pobjede održavaju veličanstvene vojne parade diljem Rusije, ali sve oči su usmjerene na Moskvu gdje je najveća i gdje se okuplja državni vrh. Međutim, ovaj puta u posve drugačijem tonu s obzirom na rat u Ukrajini i snažne sankcije koje su uslijedile.

Putin će poslati upozorenje Zapadu na Dan pobjede: Poletjet će avion poznat kao 'Sudnji dan'

Rusko opravdanje rata u Ukrajini sugerira da je krajnji rok za uspjeh upravo bio Dan pobjede. Putin i njegova vlada neprestano ponavljaju kako je cilj njihove "specijalne operacije" u Rusiji demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine te da je oslobađanje zemlje od nacista pitanje ostanka Rusije. A kad se postavilo pitanje kako ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski može biti nacist s obzirom na to da je Židov, tada je ruskih ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao da je prema njegovim informacijama i Adolf Hitler imao "židovske krvi" zbog čega se kasnije Putin morao ispričavati izraelskom premijeru Naftaliju Bennettu. Unatoč svim prozivkama, Kremlj je nastavio ponavljati da je Ukrajina prijetnja.

Međutim, unatoč tome što je Rusija svjetska vojna sila, oni u Ukrajini nisu postigli ono što su namjeravali. Ukrajina je pokazala žestok otpor, kakav ni mnogi svjetski analitičari nisu očekivali vjerujući kako je samo pitanje dana kad će pasti Ukrajina kad je 24. veljače krenula invazija. Usprkos snažnoj propagandi, Putin će teško uspjeti prikazati ruske gubitke kao pobjedu u ponedjeljak. Ako išta, operacija u Ukrajini je sramota za njega, barem na međunarodnoj političkoj sceni, navodi CNN.

Analitičarka s Royal United Services Institute Emily Ferris tvrdi da su ruski neuspjesi uglavnom logistički.

"Neki od logističkih problema koje su imali djelomično su bili zato što zapravo nikada nisu uspjeli zauzeti glavna željeznička čvorišta u cijeloj Ukrajini. A ruske motorizirane kopnene snage oslanjaju se na željeznice kako bi premjestile sve svoje trupe, njihovu opremu i tenkove. Budući da nikada nisu uspjele kontrolirati ta čvorišta, nikada se zapravo nisu uspjele progurati posebno daleko na ukrajinski teritorij, a to znači da su se tada morali osloniti na terenske sposobnosti - navodi.

VIDEO: Ruski napad na čeličanu Azovstal

Bivši direktor za Rusiju u američkom Vijeću za nacionalnu sigurnost Jeffrey Edmonds uvjeren da je ruska ofenziva jedino što im preostaje.

“Vojska se jednostavno ne oporavlja tako brzo od tako razornog gubitka. A s obzirom na to koliko su Ukrajinci bili učinkoviti s našom potporom, jednostavno mislim da neće moći postići svoje ciljeve u narednim tjednima. A nadolazeći tjedni će biti znak kamo ovo vodi - tvrdi Edmonds za The Guardian.

Mnogi se pitaju kako će u tom kontekstu proći proslava Dana pobjede.

- Svi očekuju da će se nešto dogoditi 9. svibnja i Putinovi neprijatelji i njegovi pristaše. A upravo ta očekivanja stvorila su vakuum koji sad treba popuniti. Ako se to ne dogodi, Putin će politički izgubiti - smatra politički stručnjak Abas Galjamov, koji je nekoć pisao govore za ruskog predsjednika, piše BBC.

Što misle Rusi?

Centar za istraživanje javnog mijenja Levada pokazuje da velika većina Rusa podržava rat. Štoviše, čak 69 posto Rusa vjeruje da pobjeđuju, a Putinova popularnost je porasla do zavidnih 82 posto. Treba uzeti u obzir da istraživanja javna mnijenja u Rusiji s dozom rezerve s obzirom na snagu propagandu i činjenicu što disidentstvo nije tolerirano.

Osnivačica tvrtke R. Politik Tatiana Stanovaya kazala je za CNN da je narativ u državnim medijima da je Rusija žrtva i da se oni samo brane.

"Kad gledate rusku televiziju nekoliko dana, počnete stvarno vjerovati da smo u opasnosti pred ukrajinskim nacistima. Mi smo ti koji smo ranjivi, mi se moramo ustati i obraniti inače je to pitanje ruskog opstanka", kazala je i dodala da Putin ne treba iskoristiti Dan pobjede kako bi proglasio pobjedu već samo treba računati na antinacističke stavove Rusa kako bi opravdao rat u Ukrajini.

VIDEO: Rusija planira službeno objaviti rat Ukrajini?

 

 

Komentara 69

KR
Krotila
10:38 08.05.2022.

Samo pred Bogom, ima se strah, neki izgleda ne.

Avatar NeugodniLjevičar
NeugodniLjevičar
11:36 08.05.2022.

Neće se dogoditi ništa

VO
volimnju
19:46 08.05.2022.

ja nisam u strahu. kako bude, bit će

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije