Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekordan skok cijena

Svibanjska inflacija najviša nakon 2009. godine

'A†shopping cart is pushed through a supermarket in Muelheim Ruhr, Germany, 10 January 2011. Groceries prices might continue rising, according to estimations made by the industry. Prices for staple fo
'Julian Stratenschulte/DPA/Pixsel'
15.06.2012.
u 19:17

Struja je skuplja za četvrtinu, plin 30 posto, a tekuća goriva 15 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine

Nakon cjenovnog udara u ožujku koji je potaknuo veći PDV, država je i u svibnju proizvela rekordan skok cijena na mjesečnoj razini – 1,7 posto u odnosu na travanj i 3,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Jeftinije telefoniranje

Svibanjska je inflacija najveća nakon 2008. i početka 2009. najviše zbog poskupljenja struje, plina i benzina. Statističari navode da je struja skuplja četvrtinu, plin 30 posto, a tekuća goriva 15 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je jedan od najvećih udara na standard i potrošnju. Kada bi se isključio utjecaj skupljih energenata na cijene, međugodišnja stopa inflacije bila bi na prihvatljivih 1,7 posto.

Kad je Vlada davala zeleno svjetlo za skuplje energente, tvrdili su da će to biti jedna od posljednjih nepovoljnih odluka te da će udar na standard stanovništva time zastati. Međutim, ovaj tjedan je, govoreći pred članovima Američke trgovinske komore, ministar financija Slavko Linić ostavio mogućnost daljnjih usklađivanja cijene vode i struje tako da će privreda imati povoljnije cijene, a stanovništvo više. Pravdao je to željom Vlade da poduzetnicima osigura niže troškove poslovanja, a istodobno prilagodi cijene energenata europskima.

Više cijene ključnih potrošnih dobara – hrane, komunalnih troškova i prijevoza – imaju velik utjecaj i na potrošnju stanovništva pa ne čudi velik pad prometa u trgovini na malo i BDP-a u prvom dijelu godine. Istodobno plaće realno padaju četvrtu godinu zaredom, smanjuje se zaposlenost, deseci tisuća radnika ne primaju plaću – što sve ima utjecaja na stanje ekonomije. Analitičar Ekonomskog instituta Damir Anić kaže da je trgovina na malo takva djelatnost da raste puno više od drugih kad je uzlazni trend, ali i pada više od drugih kad je kriza i recesija.

– Svi negativni procesi u zemlji imaju utjecaja na potrošnju jer tjeraju građane da budu još racionalniji – kaže Damir Anić.

Manja potrošnja potaknula je neke djelatnosti da pojeftine, pa su tako telekomunikacijske usluge otprilike šest posto jeftinije nego što su bile u isto vrijeme prošle godine, odjeća i obuća od tri do pet posto, a jeftinije je i povrće, što već ima sezonski karakter.

Još jedan udar cijena

Veća inflacija od očekivane mogla bi potaknuti i centralnu banku da smanji količinu novca u optjecaju, što sve skupa vodi u još veći gospodarski pad od očekivanog. Dodatni je problem i to što će Hrvatska ulaskom u Europsku uniju morati otrpjeti još jedan udar cijena, i to osnovnih prehrambenih artikala kada se ukine nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove i knjige, te struje i plina zbog većih trošarina.

Komentara 24

OB
-obrisani-
19:54 15.06.2012.

Nije to ništa, prema onome što slijedi uskoro - enormna inflacija zbog tiskanja brda novaca bez pokrića, poslije šutiranja rohe

VE
velikazmija
19:54 15.06.2012.

a što ste očekivali --izvlačenje ili uvlačenje imate ovo drugo --

BI
billynik
20:42 15.06.2012.

Bravo Kukuriku, sad još devalvacija kune pa uživaj narode sam si ih birao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije