Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVJERENSTVO

Svi žele odlučivati o sukobima interesa: Navala kandidata za nove članove

Povjerenstvo za sukob interesa
Slavko Midzor/PIXSELL
08.09.2017.
u 13:16

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je stalno, neovisno i samostalno državno tijelo koje ima predsjednika i četiri člana, čiji mandati traju pet godina i mogu biti birani najviše dva puta.

Ukupno 37 kandidata prijavilo se na javni poziv za izbor predsjednika i članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, doznaje se u petak u saborskom Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove, koje je u kolovozu raspisalo poziv.

Stručne službe Odbora obradit će pristigle kandidature i poslati ih članovima Odbora, nakon čega slijedi dogovor o utvrđivanju zajedničke liste kandidata koji udovoljavaju uvjetima i njezina objava na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora. Kad se to dogodi, teče rok od 15 dana u kojemu Odbor treba provjeriti kandidate.

Tko se sve prijavio te jesu li među kandidatima i članovi aktualnog Povjerenstva kojemu mandat istječe u veljači iduće godine, iz Odbora nisu naveli.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je stalno, neovisno i samostalno državno tijelo koje ima predsjednika i četiri člana čiji mandati traju pet godina i mogu biti birani najviše dva puta.

Formalni uvjeti za izbor u to tijelo su hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, visoka stručna sprema, s tim da predsjednik Povjerenstva mora biti pravnik s položenim pravosudnim ispitom, najmanje s osam godina radnog iskustva u struci i istaknutim rezultatima rada, neosuđivan za kaznena djela. Uvjet je i da članovi Povjerenstva nisu u političkoj stranci pet godina do dana kandidiranja.

Predsjednika i članove Povjerenstva bira Hrvatski sabor tajnim glasovanjem većinom glasova svih zastupnika na temelju popisa kandidata koji mu dostavlja Odbor za izbor.

Komentara 2

Avatar Proleter
Proleter
13:50 08.09.2017.

Mene uopće ne zanima funkcija. Zanima me samo ova mala koja predsjedava. Surađivao bih s njom u sitne sate :)

NE
Necujato
14:39 08.09.2017.

Vide ljudi da se bez rada dobro zivi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije