Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grijanje

Svi su složni - ove zime će se trošiti još manje plina

'plin_nnn_zag_230913.1'
''
24.09.2013.
u 12:00

Prošle godine pad prodaje plina bio je oko deset posto, distributeri i ove očekuju slično

Mlada nezaposlena profesorica koja živi u ogromnoj roditeljskoj kući i ima plinsko centralno grijanje još kalkulira hoće li zimu provesti uz električni radijator ili će joj jeftinije biti otputovati negdje u inozemstvo kod prijatelja gdje će prezimiti, jer grijanje na plin u kući od 200 četvornih metara ne dolazi u obzir.

Peći po sto kuna

Obitelj koja je kupila peć na kruta goriva za dogrijavanje, odnosno za alternativu za slučaj da nestane plina, odlučila je ove zime grijati se isključivo na tu peć, a radijatori će se uključiti samo ako će zima prijetiti smrzavanjem vode. U oglasnicima se može pronaći plinska peć za samo sto kuna jer je vlasnik plinsko grijanje zamijenio onim na kruta goriva. To su samo neki od primjera koji govore da građani sve više razmišljaju o alternativnim načinima grijanja jer im kućni budžeti ne dozvoljavaju grijanje na plin. Smanjenje potrošnje plina zagorski distributeri osjetili su već prošle zime, a jednoglasni su i u procjeni da će predstojeće pad potrošne biti još veći.

Prihod na istoj razini

Makar, pad potrošnje prošle godine nije im uzrokovao, iako su razlozi različiti, i pad prihoda. - U odnosu na godinu prije pad potrošnje plina u 2012. godini bio je deset posto, no prihod je bio na razini godine prije zbog više nabavne cijene plina koja u ukupnoj cijeni opskrbe plinom sudjeluje približno sa 70 posto – odgovoreno nam je na upit iz društva Plin – Konjščina. Jedanaest posto pada prodaje bilježi i Zelenjak plin u kojem za predstojeću zimu procjenjuju daljnji pad prodaje za deset posto, a time i pad prihoda i gdje ističu da taj pad uzrokuje povećana krajnja cijena plina koju plaćaju kupci, a nju povećava dobavna cijena. Dobit manju od sto tisuća kuna pripisuju dodatnim mjerama racionalizacije u poslovanju, a ističu da je udio naknade za distribuciju i opskrbu plinom u krajnjoj cijeni za kupca, u njihovom slučaju oko 13 posto. Pad potrošnje, pa tako i prihoda bilježi i Komus u stečaju, Krakom plin te Hum plin, no za sad su svi također uspjeli poslovati s kakvom - takvom dobiti. Dobit ovisi i gašenju ili radu gospodarskih subjekata na područjima na kojima distributeri rade te o tome bavi li se tvrtka samo jednom ili s više djelatnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije