Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvati u libiji

"Svi su nas zaboravili. Izvucite nas, i hrane nam ponestaje"

\'A demonstrator spits at a picture of Libya\'s Muammar Gaddafi  during protests outside the Libyan Embassy in London February 20, 2011. Libyans protesting against Muammar Gaddafi\'s rule appeared to
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
21.02.2011.
u 15:40

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova osnovalo je krizni stožer za naše ljude

– Bojimo se. Čekamo da nas izvuku, hrane imamo sve manje. Hoće li izdržati? Daleko smo od Tripolija, veze su prekinute. Tražili smo već prije četiri dana da nas evakuiraju, još čekamo. Osjećamo se zaboravljenima.

Hoćemo avion – apelira jedan od 30-ak radnika kompanije Crosco iz naftnih postrojenja kraj grada Kufre, na jugoistoku Libije, dvije tisuće kilometara od Tripolija, blizu granice sa Sudanom i Čadom.

Planovi za evakuaciju

Hrvatski radnici iz Crosca kontraktori su talijanske talijanske tvrtke Eni North Africa i od njih su, s još 50-ak kolega iz drugih zemalja, zatražili evakuaciju iz dijela zemlje koji vrvi Gadafijevim pristašama.

Dok u Libiji vrije, napori za evakuaciju hrvatskih radnika frenetični su pa su u Ministarstvu vanjskih poslova osnovali krizni stožer. Do jučer nitko osim radnika Montmontaže nije tražio da ih izvuku iz zemlje, ali danas, kako se sigurnosna situacija pogoršala, apeli dolaze sa svih strana. Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, u Libiji je oko 500 hrvatskih državljana.

>>Gadafijev sin: Ako se ovo nastavi, bit će gore nego u Jugoslaviji

Njih 380 radi preko hrvatskih tvrtki Montmontaže, Crosca, Geofizike i Viadukta, 50-ak radi za inozemne tvrtke, a ostatak ima dvojno državljanstvo.

S njima su u stalnom kontaktu preko našega veleposlanstva u Tripoliju, a prema podacima koje su dobili u HGK, poslije sastanka s predstavnicima tih tvrtki, imaju razrađene planove za evakuaciju. Zrakoplov je pripremljen i čeka se zeleno svjetlo. Tako iz Crosca kažu da u Libiji imaju 77 radnika, na nekoliko lokacija – 18 u Tripoliju te 26 pokraj Kufre. Ostatak radnika na ukupno je dva postrojenja u sigurnijim područjima pokraj Jala.

– Sada se dogovara način evakuacije svih djelatnika u što kraćem roku – kažu.

Djelatnici veleposlanstva u Tripoliju u kontaktu su s veleposlanstvima Njemačke i Turske i dogovaraju zajednički povlačenje radnika iz Benghazija u kojem je sigurnosno stanje najteže.

– Kako je aerodrom zatvoren, preporučeno im je da ne napuštaju objekt u kojem su sada, a u kojem će im se uskoro pridružiti i dio njemačkih radnika s kojima će se, kada to sigurnosne prilike omoguće, zajedno evakuirati – kazao je Mario Dragun, glasnogovornik MVPEI-ja.

Samo redovite linije

Stanje sa zrakoplovnim linijama, ali samo redovitim, malo je bolje u Tripoliju, no problem postoji.

– Na žalost, ni za Tripoli još nije izdana ni jedna dozvola za izvanredne letove, ni za Hrvatsku ni za ostale zemlje EU čiji su državljani u istoj situaciji kao i hrvatski državljani.

Prema našim spoznajama, od nedjelje, otkad je zatražena pomoć ministarstva, nitko od državljana EU, osim redovitim avionskim linijama, nije napustio Libiju – dodao je Dragun. Kako se situacija doslovce mijenja iz minute u minutu, potvrđeno je da će skupina radnika Geofizike, njih 34, danas otputovati iz Tripolija u Frankfurt. Danas su pak dvojica radnika Geofizike iz Tripolija stigla u Beč.

Komentara 21

SR
sta_reci
01:56 22.02.2011.

Hrane im ponestaje, ma gle ti to, kaj ce im hrana, imaju pecare, nek peku rakiju i delaju pivu kak i do sad, i da vidis veselja, hahaha traze evakuaciju, a kad su mlatili lovu nisu se tuzili, gadafijevim oficirima guzicu lizali, koji cirkus ... hahahaha

SA
santos008
16:12 21.02.2011.

Sta se ovo desava kod Mesicevog ahbaba,da i tamo Mesic nije \'\'svoj zadatak obavio\'\'

OB
-obrisani-
23:52 21.02.2011.

Ovo što se dešava je toliko epohalno, da se ne pamti u zadnjih 500 godina. Padaju ti diktatorčići kao kruške. A juče je izgledalo da im nitko ne može ni zapeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije