Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICAJCI

Svi slikaju Kima i Hwanga, a nitko katedralu!

Policajci iz Južne Koreje Jihyun i Hwang patroliraju po Zagrebu u pratnji hrvatskog policajca
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/20
04.07.2019.
u 22:23

Južnokorejski policajci u Zagrebu

Pola sata do podne, tridesetak korejskih turista stoji pred zagrebačkom katedralom, ima ih svih godina, od 7 do 77, i baš svaki od njih nešto govori na svojem jeziku. Trče jedni oko drugih, svi redom u rukama drže mobitele, podižu ih, fotografiraju, sebe, jedni druge... U toj pomalo kaotičnoj situaciji za oko zapinje da među svim tim namještanjem mobitela nijedan od njih nije uperen prema katedrali, koju kao da uopće ne doživljavaju, nego svi žele snimiti selfi ili zajedničku fotografiju s dvoje svojih sunarodnjaka.

Još četvero u Split i Dubrovnik

Hwang Uiyul i Kim Jihyun policajci su iz Južne Koreje koji su u Zagreb stigli prošle subote u sklopu MUP-ova projekta Sigurna turistička sezona, a njihova zadaća bit će iduća tri tjedna patrolirati Zagrebom i pomagati svojim sunarodnjacima budu li imali ikakve probleme, čime će olakšati posao i našim policajcima. Iako se projekt provodi od 2006. godine, ovo je prvi put da u njemu sudjeluju južnokorejski policajci, točnije njih šestero, od kojih se dvoje nalazi u Zagrebu, drugo dvoje u Splitu, a posljednji par trenutačno je u Dubrovniku.

Rotirat će se svaka tri tjedna da bi svih šestero policajaca određeno vrijeme provelo u sva tri spomenuta grada, koja su odabrana kao odredišta koja turisti iz Južne Koreje najviše posjećuju u Hrvatskoj. Iako kod sebe nemaju niti smiju imati ikakvo oružje, a nemaju čak ni ovlasti veće od bilo kojeg drugog građanina, da izazovu oduševljenje kod baš svakog korejskog turista bila je dovoljna tek njihova policijska uniforma u boji petroleja.

Policajci iz Južne Koreje Jihyun i Hwang patroliraju po Zagrebu u pratnji hrvatskog policajca
1/11

– Zamislite samo da se vi kao turist šećete Seulom i tamo na drugom kraju svijeta ugledate dva hrvatska policajca u plavim uniformama, sigurno biste im prišli, pozdravili ih, mnogi bi se vjerojatno i fotografirali s njima – kaže Ante Marić, vođa sektora I. zagrebačke policijske postaje koji je zadužen za koordinaciju svojih kolega iz Južne Koreje. Upravo zbog toga ne čude ni reakcije skupine Korejaca koji su poznatu uniformu vidjeli ispred zagrebačke katedrale, koju su na koncu gotovo zaboravili fotografirati od silnog razgovora i slikanja selfija s Hwangom i Kimom.

– Njihova je uloga prije svega da budu na usluzi i pomoći svojim sugrađanima koji su u turističkom posjetu Hrvatskoj, ali i da našim policajcima pomognu u ostvarivanju što bolje komunikacije s njima. Imaju osmosatno radno vrijeme od ponedjeljka do petka, obilaze mjesta kojima obično prolaze turisti, ostvaruju kontakt, dijele im letke i sigurnosne zahtjeve. Također, kada bilo što zapne zbog jezične barijere, oni su tu. Primjerice, neki turist iz Koreje izgubi putovnicu u deset sati navečer, dolazi u postaju, mi se ne možemo sporazumjeti, nego moramo čekati da dođe službeni prevoditelj, a u tom slučaju može se dogoditi da ga čekamo sve do jutra, i onda turist ni kriv ni dužan gubi 12 sati. Ovako samo nazovemo nekoga od njih i sve riješimo u pola sata – objašnjava Marić, a tu ideju pozdravlja i Ivan Đikić, turistički vodič koji posljednjih sedam godina po Hrvatskoj vodi isključivo Korejce.

A što o svemu kažu Hwang i Kim?

Dva mjeseca u patroli

– Jučer u prvom kratkom obilasku nismo vidjeli previše naših turista, a danas smo u pola sata naletjeli na njih pedesetak, osjećamo se kao da smo zvijezde kad se sjure prema nama s pitanjima. Osim toga, nalazimo se u jednoj od najljepših zemalja na svijetu i još uvijek ne mogu vjerovati da ću ovdje provesti dva mjeseca. Kada sam prije šest godina u jednoj korejskoj popularnoj TV seriji vidio ljepote vaše zemlje, tada mi je dolazak ovdje djelovao kao nemoguća misija – kaže Hwang, koji kao policajac radi devet godina.

Čim je krajem svibnja vidio interni natječaj za sudjelovanje u ovom projektu, prijavio se, prošao nekoliko skupina testova i praktički u samo mjesec dana došao “u zemlju snova”, baš kao i Kim. Oboje će, kako kažu, nakon što završe se službom zadnjeg dana kolovoza, produljiti svoj boravak u Hrvatskoj i obići je kao turisti kojima trenutačno pomažu.

Komentara 2

BO
Bojans
00:05 05.07.2019.

Neka pomažu to je dobro. Imaju dobru uniformu.

SE
senior
00:05 05.07.2019.

Lijepo baš prava i korisna turistička atrakcija. GNK Dinamo ima dva mlada korejca i mora ih registirati i koristiti isto i kao turističku atrakciju za plaćeni obilazak kluba ali i fan shopa jer bi to mogla biti i prihodovno korisnana atrakcija i za Dinamo ali i za grad Zagreb.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije