Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.07.2017. u 18:50

Deset su godina građani tako izdvajali preživljavajući inflacije, sumnjiva govorkanja kako se projekt nove bolnice povećao i neugodna politička iskrenja u državi.

Planirali su je sedam godina, pa novac za nju prikupljali deset.

Gradili su je osam godina i sagradili dopola, a nedovršena Sveučilišna bolnica u Blatu propada već punih 25 godina! Ni ograđena ni zaštićena, vrijednost od 160 milijuna eura četvrt stoljeća prepuštena je zubu vremena, a nemar i neodgovornost onih koji bi o njoj mogli odlučivati kao da je sažet u službenom nazivu pravne osobe koja je predstavlja: Sveučilišna bolnica u nastajanju u likvidaciji. Naziv u rangu stripovskog “Ministarstva za istraživanje ruda i gubljenje vremena”. Gradnja je počela 1985., nakon dugogodišnjih priprema.

Zagrebu je kao rastućem industrijskom gradu, šezdesetih i sedamdesetih trebala velika suvremena bolnica, pa se krajem 70-ih konačno počelo osmišljavati novu kliniku s tisuću kreveta. Financirali su je građani samodoprinosom. Naime, na referendumu 1982. godine, 70 posto ih je glasalo za samodoprinos, pa su izravnim izdvajanjem iz plaće financirali taj kapitalni projekt. Uzmemo li današnju prosječnu zagrebačku plaću koja je u ožujku iznosila 7028 kuna, to bi značilo da svatko tko je prima izdvaja mjesečno nešto više od sto kuna.

Deset su godina građani tako izdvajali preživljavajući inflacije, sumnjiva govorkanja kako se projekt nove bolnice povećao i neugodna politička iskrenja u državi. Ali su sve vrijeme samodoprinosili. Država je propala, buknuo je rat, a samodoprinos se održao sve do 1992. kada je zamro, baš kao i gradnja u Blatu. I odonda – kao da ga nije ni bilo! Bolnicom se nitko više nije bavio ozbiljno, a političari samo potvrđuju poslovičnu nedoraslost rješavanju problema i zapanjujuću lakoću rasipnosti. U međuvremenu se iznjedrio podatak da bi završetak koštao oko 250 milijuna eura.

Presele li se doista najpoznatije zagrebačke bolnice u Blato, novac koji bi se dobio za njihove sadašnje elitne lokacije bio bi i više nego dovoljan da se njime Sveučilišna dovrši, pogotovo zato što je pola ulaganja Gradu Zagrebu već priznato pa je na državi red da se isprsi. Ili je i ovo samo još jedan politički blef?

Komentara 3

TO
tolitol
19:29 17.07.2017.

Za informaciju, priča oko ovog projekta nije se zaustavila 1992. jer je bolnica trebala biti završena još 1990. odnosno u bivšem sustavu, a do te 1990. su radovi toliko kasnili da bolnica još tada nije bila ni upola dovršena. AA i to kako se gradilo bilo je na granici skandala jer su gotovo sva utrošena sredstva potjecala iz doprinosa građana, a to je bilo posve suprotno izvornom planu. Do dana današnjeg ostalo je neodgovoreno pitanje što je bilo s ostalim predviđenim sredstvima, prvenstveno onima tadašnje Republike i kakvu je (nečasnu) ulogu u tome svemu imao bivši SKH. A da ne govorim o tome da se nije znalo hoće li to biti klinička bolnica ili će biti sveučilišna bolnica. Natječajna dokumentacija je bilo jedno, odabrani projekt nešto sasvim drugo. Ukratko, projekt je bio i ostao slika i prilika nereda iz bivšeg sustava kojeg se ni do dana današnjeg nismo uspjeli riješiti. A kako i bismo kad smo iz tog razdoblja naslijedili ljude.

PP
Poznavatelj Prilika
00:09 12.10.2019.

1992. zadnje uplate samodoprinosa? RATNO PROFITERSTVo - NEMA ZASTARE ZA ISTRAGU GDJE JE NOVAC! NOVINARI PITAJTE POLICIJU ZAŠTO NEMA ISTRAGE!!!! Onda je nestanak novca direktno vezan za ratno profiterstvo jer se ne zna gdje je novac a potencijalno je ukraden jer su potvrđenim presudama u to vrijeme mnogi "kraduckali". Dakle ovdje treba pokrenuti prijavu protiv NN zbog ratnog profiterstva i odgovorne koji su tada "prikupljali" novac pitati gdje je taj novac završio. Dakle 1992. je postojao neki račun na koji je novac sjedao a netko je taj novac nenamjenski trošio. Eto jedna stvar za koju možemo biti zahvalni što je bio rat. Ovako slučaj nikad neće u zastaru jer je 1992. bilo ratno stanje a novac se prikupljao i trošio. Dakle kazneno djelo je nesumljivo počinjeno u ratno vrijeme i definitivno ispunjava uvjete članaka zakona o ratnom profiterstvu!

GV
golub Vaso
19:06 17.07.2017.

u mraku smo gradili u blagostanju nam ne treba bolnica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije