Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSLAVLJEN BLAGDAN VELIKE GOSPE

Svetište Majke Božje Bistričke obilježilo 50 godina

Marija Bistrica: Kardinal Bozanić predvodio misno slavlje na blagdan Velike Gospe
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
15.08.2021.
u 18:37

Nadbiskup Đuro Hranić u Aljmašu je upozorio na progone i smrti članova Crkve i danas u različitim dijelovima svijeta

Diljem Hrvatske brojni su se vjernici okupili u marijanskim svetištima slaveći blagdan Velike Gospe. Iako je zbog pandemijskih uvjeta bilo brojnih ograničenja pa i manje ljudi, posvuda se okupio popriličan broj vjernika.

U Mariji Bistrici, gdje je danas obilježena 50. obljetnica proglašenja Hrvatskog nacionalnog marjanskog svetišta Majke Božje Bistričke, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je kako se na osobnom području od svakoga od nas traži prakticiranje vjere, nade i ljubavi, kao i krjeposti, razboritosti, pravednosti, ustrajnosti i umjerenosti.

Na društvenom području potrebno nam je čvrsto civilno prijateljstvo i zajedništvo.

– Na to nas tako zorno poziva pandemija, koja nas još uvijek prati. Stoga danas molimo za sve koji boluju od koronavirusa, kao i za one koji se brinu za njih, a posebno za zdravstveno osoblje – rekao je Bozanić.

U Sinj su hodočasnici počeli dolaziti u danima uoči Velike Gospe, a najviše ih je stiglo u noći između subote i nedjelje. Visoke temperature, do 37 stupnjeva, otkazivanje procesije, zabrana dodirivanja Gospine slike nisu spriječili vjernike da dođu sa svih strana, iako ih je bilo manje nego prethodnih godina.

Gradonačelnik Miro Bulj pak tvrdi da je hodočasnika znatno više nego lani, a opet je izrazio žaljenje što Stožer nije dopustio rad kafića i restorana iza ponoći, kao i zato što nije bilo procesije. Jedan od vjernika, uzeo je sliku Čudotvorne Gospe Sinjske i poveo procesiju. Međutim, pratila ga je manja skupina ljudi pa je taj vid protesta prošao uglavnom nezapaženo.

Prava, originalna slika Čudotvorne Gospe Sinjske bila je izložena u dvorištu crkve, a mise su se održavale svakih sat vremena. Ukupno je najavljeno 27 misa, s manjim brojem vjernika, a 30 svećenika ispovijedalo je vjernike. Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić koji je u propovijedi pozvao na zaštitu i uvažavanje starijih osoba.

– Potrebna nam je mudrost i hrabrost suprotstavljanja kulturi odbacivanja, isključivosti i degradacije čovjeka: vrijediš dok privređuješ, dok si koristan, dok si mlad i zdrav, inače postaješ teret, otpad, suvišan i beskoristan. Naše društvo, kao i svijet, ne može ići naprijed, ne može biti humano bez vrednovanja i zaštite ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Za humaniju budućnost potreban je savez generacija, savez obrane i zaštite osobe – rekao je Barišić i poručio kako su djed i baka terapija i zdrav odgoj za djecu u njihovu rastu i razvoju.

U Aljmašu je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić upozorio na progone i mučeničku smrt članova Crkve i danas u različitim dijelovima svijeta, ali i u Europi.

– I Hrvatska nije lišena toga, jer je Crkva često izvrgavana ruglu po dnevnim medijima – rekao je Hranić.

U najmanjem Gospinom svetištu, na Kamenitim vratima proslavljena je svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo misom koju je vodio vlč. Tomislav Hačko. Naglasio je da nas Gospa uči kako ostati “velik” – da budemo “mali”, odnosno ponizni službenici Gospodnji.

VIDEO Misa na Kamenitim vratima povodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije