Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crkva

Svećenik sam izradio crkvene orgulje te ih darovao svojoj župi!

'orgulje2_mlm_zag_250411'
''
25.04.2011.
u 16:03

Monsinjor Juraj Jerneić, kojemu je strast gradnja maketa povijesnih brodova, orgulje je prema skici izrađivao pune dvije godine

Nadbiskup zagrebački Josip Bozanić jučer, na Uskrsni ponedjeljak, u Donjoj Šemnici posvetio je novu kapelu svetog Marka Križevčanina koju su vjernici iz toga zagorskog mjesta sa svojim župnicima počeli graditi još 1993. godine.

Tom je prilikom monsinjor Juraj Jerneić, inače ravnatelj Doma umirovljenika za svećenike na Kaptolu koji je rodom iz Donje Šemnice, crkvi i mještanima darovao nove orgulje što ih je kao samouki majstor sam izradio.

Zaljubljenik u glazbu

– Ove orgulje izrađivao sam više od dvije godine, a da se nikada prije nisam bavio nečim sličnim. Hobi mi je oduvijek gradnja maketa povijesnih brodova, a kako sam zaljubljenik u glazbu i sviram orgulje i klavir, jednoga sam dana surfajući internetom vidio skicu za orgulje nekog njemačkog majstora. U skici je sve bilo detaljno opisano pa sam se odmah zapitao: "Jura, zar ne bi ti mogao napraviti nešto slično". Prema tim skicama napravio sam na računalu nacrt i, eto, orgulje su danas ovdje u Donjoj Šemnici. Budući da sam teško obolio, imam dijabetes, ali i problema sa srcem, dao sam si zavjet da ih dovršim do posvećenje crkve i darujem vjernicima u svojoj župi. Jako se ponosim time. Ovo su jednomanualne orgulje s 250 drvenih svirala raspoređenih u pet registara, a imaju više od 10.500 dijelova.

Afričko drvo u Zagorju

Utrošio sam materijala za oko 40-ak tisuća kuna, a orgulje sada vrijede više od 200-tinjak tisuća kuna. Sagrađene su uglavnom od afričkog drveta, ali ima ponešto i domaće hrastovine – rekao nam je Juraj Jerneić, koji je jučer prvi put u Donjoj Šemnici i zasvirao na svojim orguljama.

A tijekom jučerašnje mise kardinal Josip Bozanić govorio je u propovijedi o značenju Uskrsa i Isusova uskrsnuća. Rekao je da nije samo uskrsnuo Isus nego će uskrsnuti i svi oni koji vjeruju u njega. Sam Isus znak je, pak, Božje prisutnosti među nama.

Komentara 1

IS
istina123
18:32 13.05.2011.

Svaka čast Velečasni Jura. baš ljijepe igraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije