Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRKVA Velečasni Stjepan Ptiček u sukobu je s vjernicom

Svećenik joj zabranio da bude kuma jer ne ide nedjeljom u crkvu

03.12.2008.
u 16:30

Leonela Hajdina-Barišić, jedna od vjernica župe Sv. Ane u bjelovarskome prigradskom naselju, ogorčena je postupkom tamošnjeg župnika vlč. Stjepana Ptičeka koji joj odbija izdati potvrdu da bi mogla biti krizmena kuma.

Sporne mise nedjeljom
Razlog tome su po riječima velečasnog Ptičeka njezini nedolasci na nedjeljne mise, čime se na neki način izolira od ostalih vjernika što ga priječi u izdavanju potvrde. Premda ne poriče da njezini nedjeljeni posjeti crkvi nisu česti, Leonela nudi racionalno objašnjenje, koje bi po njezinu mišljenju trebao prihvatiti i vlč. Ptiček.

- Suprug i ja teško radimo tijekom tjedna. Nedjeljom se posvećujemo svojoj djeci i zajedno molimo. Ima li u tome nečega što se kosi s crkvenim načelima koja valjda vrednuju i obiteljsku molitvu - pita ogorčena Leonela.

Dodatni razlog ljutnje na vlč. Ptičeka pronalazi u njegovoj tvrdnji kako se plaši da bi svojim dosadašnjim nedolascima na nedjeljene mise mogla prenosti “krive” poruke, što Crkva ne može tolerirati.

- Ostala sam zapanjena takvim tvrdnjama jer vlč. Ptiček očito zaboravlja kako smo se moj suprug i ja vjenčali u toj istoj crkvi, gdje smo i krstili svoje dvoje djece. Punih 13 godina živjeli smo u Austriji gdje sam se bez problema uključila u vjerski život, a ovdje se rade slučajevi koji mogu samo odbiti vjernike - nastavlja Leonela.

O svemu će, kaže, izvijestiti i kardinala Bozanića od kojeg u ovom slučaju očekuje pomoć, premda je iz ranijih obraćanja Svetom stolu već dobila neke naznake kako bi problem trebala riješiti isključivo s vlč. Ptičekom, što su potvrdili i neki ovdašnji župnici.

Argumenti velečasnog
Velečasni pak uzvraća kako u svojoj službi zastupa isključivo stavove Crkve koji su u ovom slučaju prilično jasni i od kojih teško može odstupiti.

- Vjernica se svojim dosadašnjim postupcima očito odlučila na izolaciju od Crkve i u tom slučaju ne mogu izdati potvrdu. Ipak vjerujem kako u još jednom razgovoru možemo riješiti dosadašnje nesporazume - kaže Ptiček, napominjući kako ovaj slučaj ipak ne zaslužuje medijsku pozornost jer je riječ o poštivanju crkvenih stavova.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije