Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSAO Poslodavci našli dobitnu formulu

Sve više rada na određeno vrijeme u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

21.11.2008.
u 16:38

Prema posljednjim sindikalnim procjenama čak 80 posto novozaposlenih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji radi na određeno vrijeme.

O kakvom je “skliskom terenu” potvrđuje i posljednji primjer Tvornice furnira bjelovarske Česme, gdje je s te liste bez posla ostalo 35 radnika, a ni ostalih petnaestak ne očekuju bolju perspektivu.

Poslušni radnici
Posve je drukčiji primjer Bjelovarčanke koja na administrativnim poslovima u jednoj bjelovarskoj tvrtki radi na neodređeno radno vrijeme već punih osam godina i ne boji se otkaza!

- Ne usudim se šefa ni pitati zašto još nisam dobila stalno zaposlenje jer bi zbog toga vjerojatno dobila otkaz. Prije obnavljanja novog ugovora poslodavac je jednostavno upisao da radim na novom radnom mjestu i tako “kupio” još nekoliko mjeseci. Slično je i s ostalim zaposlenicima koji poput mene šute i ništa ne pitaju - kaže naša sugovornica.

Nema sumnje kako je protuzakonita logika posve razumljiva jer zapošljavanje na određeno vrijeme znači isplatu nižih plaća, ali i dodatnu “motivaciju” osnaženu stalnom neizvjesnošću zaposlenika. U Županijskom savezu samostalnih sindikata tvrde kako su zaposleni na određeno vrijeme ipak radnici drugoga reda kojima su su uz ostalo ukinuta neka prava iz radnog odnosa.

Osim što su u isplatama plaća na crno oštećeni za mirovine, ne mogu, primjerice, podići ni kredit. Premda je rad na neodređeno vrijeme ograničen na tri godine, u sindikatu kažu kako su se u dosadašnjoj praksi susretali i sa slučajevima gdje je ta granica osjetno veća.

Nemoćne inspekcije
- Inspekcijske službe teško otkrivaju ovakve slučajeve jer ni radnici u strahu od otkaza ne žele prijavljivati poslodavce, što je otegotna okolnost u pokušajima otkrivanja prekršitelja. Manjak inspektora i svjesno prikrivanje takvih prekršaja temeljni su razlozi bujanja zapošljavanja na određeno vrijeme bez ikakve kontrole - tvrde u sindikatu.

Statistike potvrđuju kako je dosad najviše kršenja zakona zabilježeno u malim tvrtkama, a rad na neodređeno vrijeme - pokraj građevine i ugostiteljstva - zasad je najpopularniji u metalnoj industriji.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije