Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRPCE Performans snimatelja Zoran Lucića Luce

Sve Šibenske utvrde dobile narančasti ‘fijok’

14.05.2009.
u 16:32

Preko noći četiri srednjovjekovne tvrđave u Krešimirovu gradu dobile su novi ukras, veliki narančasti ‘fijok’ iliti vrpcu. Autor tog pomalo neobičnog umjetničkog performansa je Zoran Lucić Luce, kandidat s liste za gradsko vijeće Šibenskoga građanskog foruma i snimatelj.

Pomogli Šibenčani
- Tom uspješno izvedenom umjetničkom instalacijom, koju su mi u noći na četvrtak pomogli postaviti mnogi vridni ljudi grada Šibenika, želim upozoriti na važnost povijesne kulturne baštine koja je, na žalost, svih nas, zapuštena i devastirana - kazao je Luce.

Kaže da je naprosto nedopustivo da utvrde Sv. Mihovil, Sv. Ivan, Sv. Nikola i Barone i dalje propadaju.

- Vrpca predstavlja simboliku, one su poklon nama Šibenčanima od prijašnjih generacija i mi bi ih trebali čuvati, krajnje je vrijeme da se to uoči - dodaje Luce.

Tvrdi da su ovako zapuštene opasne za prolaznike, posjetitelje...

-Tvrđava Sv. Nikole doslovno se raspada s nje otpadaju cigle... u to sam se i osobno uvjerio dok sam postavljao fijok. O tvrđavi Sv. Ivana početi će se govoriti tek kad netko pogine. Naime poznato je da je upravo ta utvrda prepuna rupa koje su zarasle korovom i u koje se vrlo lako može upasti, dok je na utvrdi Barone hrpa kamenja - priča Luce.

Utvrda Sv. Mihovil jedina je ukrašena s dva ‘fijoka’,

Spora obnova
- Istina, zato što se pitam kamo su otišla sredstva koje je Ministarstvo kulture izdvojilo za uređenje te utvrde. Nitko mi ne može reći da treba puno novca da se očisti trava i urede putovi na svim šibenskim tvrđavama - kaže Luce.

Ako komunalni redari budu uklonili velike narančaste vrpce, Luce najavljuje novi umjetnički performans koji će ponovno iznenaditi Šibenčane.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije