Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bolest prouzrokuje bakterija

Sve je više slučajeva hripavca u Hrvatskoj: Epidemiologinja pojasnila kako se širi zaraza

Zagreb: Covid odjel u KB Dubrava
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.11.2023.
u 09:30

HZJZ je 25. listopada izvijestio da je službeno potvrđeno 116 slučajeva hripavca u Hrvatskoj, što pokazuje da broj slučajeva raste

Hripavac se brzo širi Hrvatskom, a značajan porast slučajeva zabilježen je ovoga vikenda u Zagrebu. Epidemiologinja Tatjana Nemeth Blažić kazala je kako se od 1. listopada testiralo oko 1100 građana. Udio pozitivnih, kako kaže, varira, no kreće se od 30 do 50 pozitivnih nalaza dnevno. 

"Mi smo u petak 17. prosinca imali prijavljenih oko 620 ukupno slučajeva oboljenja od pertusisa, i preko vikenda od 17. do 20. imamo 40-ak novih prijava oboljenja, dakle sada imamo oko 660 prijavljenih slučajeva pertusisa", rekla je za RTL Danas.

Pritom pojašnjava kako je oko 300 slučajeva iz Splitsko-dalmatinske županije te oko 250 iz Grada Zagreba. Što se tiče novih slučajeva prijavljenih od petka, njih oko 86 posto je iz Zagreba

"Pertusis je bolest koju prouzrokuje bakterija, dakle to je respiratorna infekcija, bliski kontakt s osobom lice u lice, duži kontakt, dakle obiteljski i kućni kontakti, ili ako je netko prenoćio sa zaraženom osobom ili ako je provedeno više od sat vremena sa zaraženim. Također, ako je bila u direktnom kontaktu s respiratornim izlučevinama iz nosa zaražene osobe prilikom puhanja nosa ili kihanja", rekla je epidemiologinja o zarazi.

VEZANI ČLANCI:

HZJZ: Takvo povećanje ne bilježi se zadnjih 30 godina 

HZJZ je 25. listopada izvijestio da je službeno potvrđeno 116 slučajeva hripavca u Hrvatskoj, što pokazuje da broj slučajeva raste. Na upit Hine postoje li procjene do kada će trenutna epidemija hripavca trajati, odnosno kada se može očekivati vrhunac, iz Službe za epidemiologiju poručili su da se "takvo povećanje broja oboljelih ne bilježi u Hrvatskoj zadnjih 30-ak godina tako da se teško mogu davati takve procjene".

Upitani je li zabrinjavajuć porast broja zaraza, epidemiolozi su poručili da se na terenu poduzimaju sve mjere potrebne za suzbijanje i sprječavanje epidemije, sukladno nedavno revidiranim preporukama HZJZ-a, od izolacije oboljelih i kemoprofilakse osjetljivih kontakata te preporuke cijepljenja trudnica u drugom i trećem trimestru.

"Posebno je važno da roditelji cijepe svoju djecu dojenačke dobi te da djeca mlađa od sedam godina nadoknade eventualno propuštene doze predviđene programom cijepljenja", poručili su. 

VIDEO Veliki uspjeh zagrebačkih liječnika: "Obavili smo četiri transplantacije srca u tjedan dana, nema mnogo institucija koje se mogu time pohvaliti"

Komentara 1

KU
Kuler
14:09 23.11.2023.

Ocito vam nedostaje Covid.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije