Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Švaljek: Savjetovala sam Mostu da svakako mora rezati plaće u javnom sektoru

naslovnica 19.12.2015
Foto: VL
19.12.2015.
u 00:05

– Potrebno je naći prostora gdje se u kratkom vremenu može rezati – kazala je u intervju Večernjem listu Sandra Švaljek

Na Sandru Švaljek iz Ekonomskog instituta računale su mnoge političke opcije, no nije se opredijelila ni za jednu. O njoj se ovih dana govorilo da će biti buduća premijerka, no ona negira takvu mogućnost jer očito je da će Vlada biti politička, a ne tehnička.

Ipak, redovito daje savjete oko reformi, pa ju se saslušao i Most. Smatra da su potrebni brzi rezovi, prije svega na masi plaća u javnom sektoru. Jer za analizu za dugoročne reforme nema vremena.

Što ste Mostu preporučili od reformi?

Ono što i spominjem, konsolidaciju s rashodovne strane. No kako nema vremena za pripremu dubinske analize, gdje bi se uvidjelo što treba rezati, od primjerice prevelikog broja zavoda, agencija... potrebno je naći prostora gdje se u kratkom vremenu može rezati. A to je masa plaća koju je bolje provesti kroz smanjenje visine plaće, nego kroz smanjenje broja zaposlenih. Potom je potrebno ne primati nove ljude, pri čemu će se odljev događati i istodobno smanjiti broj ljudi u javnom sektoru. Taj sektor je u krizi najmanje propatio jer je u ovih šest godina BDP pao za gotovo 13 posto, dok se potrošnja države gotovo nije ni smanjila. Zaposleni nisu osjetili rezove na svojim primanjima, za razliku od onih u privatnom sektoru. Jedna od glavnih reformi je i ona koja utječe na poslovanje poduzetnika koje treba olakšati. Pri tome ne treba puno razmišljanja, jer je sve napisano u Memorandumu Svjetske banke koje iznosi što treba učiniti. Pri tome ta mjera ne bi niti imala nikakav negativan novčani efekt.

>>Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Petrov je glavni kandidat za mandatara

>>Jurasić: Nemogući brak SDP-a i HDZ-a sve je bliži

>>Zašto napuštamo Hrvatsku? Ne odlazimo samo zato što nema posla, boli i – nepravda

>>Lorencin: Predsjednica se odlično postavila i u kampanji i nakon izbora

>>Majku Terezu proglasit će sveticom 4. rujna 2016. godine

Foto: VLm

Komentara 61

Avatar mihavg
mihavg
20:57 18.12.2015.

Kome bi ona rezala plaću? Službeniku u ministarstvu sa SSS, 20 godina staža i 3.500 kn plaće?! Maknite desetoricu šefova iznad tog koji prima 3.500 kn plaće i eto vam ušteda. Ne dirajte sirotinju u državnim službama.

DU
Deleted user
21:14 18.12.2015.

Neka krenu od restorana u Saboru! Pa neka zastupnici placaju stvarni trosak rucka, a ne da jedu na racun hrvatske sirotinje. Cista demagogija, ali neka i to dozivimo! Neka isele Agencije koje masno placaju najam prostora g. Horvatincicu na Zrinjevcucu i smjeste ih u Zapresic, Dugo Selo, Donju Stubicu i sl. Moze i u prostor kakve propale tvornice. Ministarstvo zastite okolisa takoder. Neka ukinu ured bivsem predsjedniku itd...

TE
TechnoCroat
21:19 18.12.2015.

Ja mislim da se komotno mogu otpustiti svi u javnom sektoru kojima je titula zamjenik i pomocnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije