Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORAŽAVAJUĆE Rezultati istraživanja među mladima u FBiH

Svaki treći tinejdžer pije, a puši svaki šesti

24.03.2009.
u 23:00

Čak 61 posto šesnaestogodišnjaka u Federaciji BiH konzumira alkohol, a šest posto ih je probalo marihuanu, pokazalo je Europsko istraživanje (ESPAD) provedeno u prvim razredima srednjih škola u FBiH.

Tinejdžeri u FBiH vrlo rano počinju eksperimentirati s alkoholnim pićima, što potvrđuje podatak do kojeg s došlo u ovom istraživanju, a po kojem je 12 posto učenika probalo neko žestoko alkoholno piće prije 13. godine života. Trend je konzumiranja alkohola u društvu, pa 46 posto ispitanika procjenjuje da većina ili svi njihovi prijatelji piju.

Pivo najomiljenije
Ukupno 24 posto ih je odgovorilo da se većina njihovih prijatelja napije. Čak 37 posto učenika prvih razreda srednje škole se povremeno ili redovito opija. Oko 18 posto je to uradilo jednom ili dva puta, dok su ostali u opijenom stanju bile više puta. Četiri posto ispitanika je izjavilo da su se opili više od 20 puta. Najviše se konzumira pivo (50 posto), potom vino (30 posto) i žestoka pića (20 posto). Alkohol je vrlo dostupan srednjoškolcima i 51 posto ispitanih šesnaestogodišnjaka kaže da vrlo lako mogu doći do piva, a 32 posto smatra da je jednostavno nabaviti i neko od žestokih pića.

Zabrinjavajući su i podaci o konzumiranju i dostupnosti droga tinejdžerima. Osim što je šest posto ispitanika probalo marihuanu, 27 posto smatra da je ovu vrstu droge prilično lako nabaviti.

Sredstva za smirenje
Što se tiče ostalih droga, srednjoškolci, njih 39 posto, smatraju kako je najlakše doći do sredstava za smirenje (trankvilizatora ili sedativa), a nešto teže do inhalanata, amfetamina i ecstasya. Oko devet posto ih je probalo sredstva za smirenje. Tinejdžeri očito smatraju kako povremeno uzimanje marihuane ili hašiša ne predstavlja ozbiljnu opasnost po njihovo zdravlje. Oko 45 posto ispitanih odgovorilo je kako to ne smatraju zdravstveno rizičnim.

Globalno istraživanje pušenja kod djece i mladih (GYTS), koje je također provedeno prošle godine među učenicima sedmih i osmih razreda osnovne i prvih razreda srednje škole, pokazalo je da je i konzumiranje duhana među tinejdžerima veoma rašireno. Svaki treći tinejdžer ili 36,6 posto ispitanika, potvrdilo je da su počeli pušiti prije 10. godine života. Ukupno je 45,9 posto učenika završnih razreda osnovne i prvog razreda srednje škole pušilo ili eksperimentiralo s pušenjem, a trenutačno puši njih 15,7 posto.

Alarmantan je i podatak da 26,1 posto djece između 13. i 15. godine starosti razmišljaju početi s pušenjem. Ovakvom stanju pogoduje i vrlo jednostavan dolazak do cigareta. Preko osam posto ispitanika je bilo ponuđeno besplatnim cigaretama od strane duhanske industrije, a 90 posto nikada nisu imali problema u trgovini kupujući cigarete.

Zašto se tinejdžeri odlučuju na konzumiranje duhana moglo bi se zaključiti iz činjenice da 14,7 posto mladih nepušača smatra da njihovi vršnjaci koji puše imaju više prijatelja. Isto misli i 22,6 posto mladih koji konzumiraju duhan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije