Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Besmislene prepirke

Svađe zbog riječi brak, a prava gotovo jednaka

gay
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
18.11.2013.
u 20:58

Najveći je problem u reguliranju prava koja se odnose na uzdržavanje djece i njihova prava

Približavanjem datuma referenduma o ustavnoj definiciji braka atmosfera se između inicijatora referenduma, inicijative U ime obitelji, i “otvorenog” dijela društva zahuktala. Padaju nepromišljene izjave, kao što je ona Željke Markić da djeca samohranih roditelja žive u neprirodnom okruženju, i optužbe, kao ona potpredsjednika Sabora Nenada Stazića da bi Markić tu djecu poslala u Jasenovac. Istodobno, Zakon o životnom partnerstvu kojim se reguliraju prava istospolnih obitelji trenutačno je u javnoj raspravi, a oko 15. prosinca trebao bi biti na prvom čitanju u Saboru.

Bezvrijedni zakon

Njime će homoseksualni parovi dobiti otprilike jednaka prava koja imaju heteroseksualni kroz Obiteljski zakon, samo se koriste drukčiji termini za ista prava. Time je jasno da ustavno definiranje braka na zajednicu žene i muškarca samo heteroseksualcima daje ekskluzivitet na korištenje riječi brak.– Vlada i inicijativa U ime obitelji imaju jednaku definiciju braka, Vlada ni u jednom trenutku nije htjela mijenjati Obiteljski zakon da homoseksualnim parovima prizna prava – kaže Marko Jurčić iz Zagreb Pridea. Dosad je na snazi bio bezvrijedni Zakon o istospolnim zajednicama koji je propisivao pravo na uzdržavanje nakon prekida veze te podjelu imovine stečene u vezi, no u 10 godina nema nijednog pozitivnog slučaja u sudskoj praksi. U LGBT krugovima nisu zadovoljni dijelom o posvajanju djece. Na to nemaju pravo, a ako jedan partner ima dijete i živi s njim, drugi će partner moći zatražiti roditeljsku skrb. Drugi partner će moći zatražiti od suda da potpuno “ostvaruje roditeljsku skrb” nad djetetom, no ne radi se o posvajanju jer se životni partner neće moći upisati kao roditelj.

Svi na referendum

U slučaju raskida partnerstva, bivši partner imat će pravo na viđanje djeteta jednako kao maćeha ili očuh po Obiteljskom zakonu te obvezu plaćanja alimentacije. U slučaju smrti djetetova roditelja, partner će imati pravo zatražiti trajnu skrb nad djetetom.– Taj dio nije kao kod bračnih parova i pokušat ćemo ga promijeniti. Predložit ćemo i da registrirano partnerstvo može sklopiti bilo tko, a ne samo istospolni par – kaže Jurčić. Ministar obrazovanja Željko Jovanović jučer se obrušio na inicijativu, opisavši je kao grupu konzervativne desnice koja želi uskratiti osnovna prava manjinama. Pozvao je sve građane da na referendumu 1. prosinca glasuju protiv.

>> Referendum košta 47 mil. kuna. Evo što se moglo s tim novcem!

Komentara 17

TA
taknekak
21:25 18.11.2013.

ma bravo za ovo izjednačavanje. što je rekla markićka, o samohranim majkama i ovo što je rekao stazić o jasenovcu. izjednačavanje muhe i slona. u čemu je problem, ako je rekla da su samohrane majke neprirodno okruženje? pa naravno dada jest. ajde pitajte onda zašto mnoge samohrane majke do vraga, traže sebi novog partnera, novog muža, ako su zadvoljnje što su same? ili pitajte djecu. naravno da bi svako dijete rado imalo oba roditelja a ne samo jednoga. a za ovu skandaloznu izjavu o jasenovcu, u normalnim državama, bi se morao zato javno ispričati, ali ovo nije normalna država, i od nekoga sa staljinističkim mentalitetim kao stazić se i ne očekuke isprika

DU
Deleted user
21:58 18.11.2013.

Nazivi su važni, riječima se lako manipulira i obezvrjeđuje. Npr. riječ abortus, tko je to smislio da se tako zove ubojstvo nerođenog djeteta? Zamisli da kad dođeš obaviti "abić" doktor kaže "došli ste izvršiti ubojstvo svog nerođenog djeteta?" mislim da bi se puno žena predomislilo. Sam naziv je znači ubio tko zna koliko života. Isto tako ako se redefinira naziv brak, koji sada znači zajednicu muškarca i žene, temelj obitelji, produktivnu zajednicu koja stvara nove živote i koja se i zasniva da bi ti životi opstali i stvarali zdravo društvo u -> zajednicu dvije osobe koje se "vole" (znamo i da je riječ ljubav zbog medija redifinirana u seks, strast, požudu umjesto žrtvu, križ, oprost, pokoru, sebedavanje) di onda nestaje ona zajednica koja se stvara zbog djece, obitelji, a ne zbog sebe, svojih sebičnih želja? Ona u potpunosti nestaje. Gdje je? Kako se zove?

KO
Križ od suza
22:34 18.11.2013.

Na izbore mi ne pada na pamet da izlazim ali na ovaj referendum izlazim neizostavno i glasam za obitelj za život za ćudoređe za Božji ustroj obiteljskog života za našu dijecu i budućnost , da svi budemo Božji svim srcem svojim svom dušom svojom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije