Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOKUMENTARNI FILM

Suživot u Vukovaru -'Together again'

18.11.2008.
u 14:23

Petra Nola odabrala je temu današnjeg Vukovara za svoj diplomski rad na studiju digitalnog filma i videoprodukcije na sveučilištu "London South Bank". O filmu Together again kaže:
- Diplomski film nastao je kao svojevrsna osobna reakcija na reprezentaciju u medijima, kako u Britaniji koja odsutnošću informacija o Vukovaru i Hrvatskoj u kontekstu, kako kažu, "balkanskog rata 90-ih" negira važnost (a gotovo i postojanje) vukovarske tragedije, tako i kao odgovor na prezentaciju današnje situacije u Vukovaru u hrvatskim medijima.

Fakultet je ovaj projekt podržao zbog teme suživota današnjice koja je relevantna na globaloj razini, a prikazana kroz mali grad u Europi s nedavnom tragičnom prošlošću.

Trailer filma 'Together Again'

- Sugovornici, Hrvati i Srbi koji žive u Vukovaru, iako suzdržani u davanju izjava (ponajviše zbog raznih pogrešnih interpretacija) govorili su o suživotu. Ističu da je najveći problem nezaposlenost i teška ekonomska situacija, ali da se u posljednje tri godine komunikacija između Srba i Hrvata poboljšala.

Jedan od primjera brak je Hrvata i Srpkinje koji su se vjenčali nakon rata. Srđan, hrvatski branitelj, upoznao je sadašnju suprugu Milicu u mirovnoj grupi mladih - jedinom mjestu gdje su se i mogli upoznati. Njihove obitelji i prijatelji nisu taj brak doživljavali kao nešto loše i pogrešno, međutim pretjerani interes medija stavio je pod povećalo mladence kao čudo, upravo ono što oni ne žele.

Govoreći o Vukovaru danas, neki u filmu kažu da je djecu trebalo ostaviti u jedinstvenim školama i da se razdvajanjem izgubilo deset godina. Sukobi se događaju upravo među mladima. Ipak, sudjelovanje i hrvatskih i srpskih nogometaša u klubovima obaju strana dokaz je suživota koji se u Vukovaru može razviti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije