Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Đurmanec

'Suze za zagorske brege još nisu isprale prolivenu krv u Maclju'

'                               '
''
05.06.2013.
u 16:00

Smatra se da je na tom području nakon Drugog svjetskog rata stradalo 12 tisuća ljudi - kaže Stjepan Brajdić (86) preživjeli svjedok

U crkvi Muke Isusove u Maclju u sklopu obilježavanja 68. obljetnice križnoga puta, kada su u noći sa 4. na 5. lipnja 1945. u Maceljskoj šumi ubijeni brojni civili, domobrani i svećenici otvorena je spomen soba s predmetima koji su pronađeni uz posmrtne ostatke u jamama. Spomen sobu je otvorio pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić koji je predvodio misno slavlje. I ove je godine u Macelj iz svih dijelova Hrvatske stiglo desetak autobusa sa članovima obitelji, rođacima i prijateljima onih koji su ovdje završili svoj put.

Dukati, žlice i krunice

Od pronađenih predmeta u vitrinama je izloženo zlatno prstenje, dukati, češljevi, žlice, lančići, dugmad, krunice, te druge stvari za osobnu upotrebu.

- Sve su to osobne stvari od 1163 do sada ekshumirana tijela, a pretpostavlja se da je na tom području nakon Drugog svjetskog rata stradalo 12 tisuća osoba - rekao je Stjepan Brajdić, predsjednik \"Udruge Macelj 1945\", koji je i bio sudionik Križnog puta u Macelju.

Brajdić se prisjetio tih tragičnih događanja rekavši da se u Hrvatskoj premalo zna o partizanskim zločinima te da se još uvijek s određenim strahom spominju žrtve Križnoga puta, koje su dosad na Maclju pronađene u 23 jame, a neistraženo je još njih 130. Spomen sobu krase i umjetnički radovi na temu križnog puta, koje je donirao slikar Charles Billich, koji živi i radi u SAD-u.

Predstavnici udruga položili su vijenac i zapalile svijeću kod zajedničke grobnice. Nemili događaj nakon Drugog svjetskog rata u svojoj je propovijedi oštro osudio biskup Pozaić.

- Zločinačka sotonistička udruga, Komunistička partija, i njezini sateliti, režim u kojem su svi svima špijuni i cinkaroši, zarobljeni mentalitetom jednoumlja i bezumlja, jednako onda kao i danas, pretvorili su ovo nedužno mjesto Macelj u grozno stratište - naglasio je Pozaić.

Zlotvori nepoznati

U svojoj propovijedi je rekao kako zahtjev za pravdom i dan-danas ostaje bez službenog odgovora i pravorijeka. - Zlotvori i nadalje ostaju službeno nepoznati, nedodirljivi, štoviše, čuvaju im se spomenici, veličaju se na sramotnim skupovima - kazao je mons. Pozaić, te dodao kako je već izlizana fraza \'Neka institucije rade svoj posao.\' Jesu li institucije, bilo hrvatske bilo međunarodne, vjerodostojne ili ambivalentne, opake? Tko vlada institucijama, za čije interese – na temelju naivnih glasova naivnih birača? \'Suza za Zagorske brege\' još nije isprala prolivenu krv nedužnu - poručio je Pozaić pred oko dvije tisuće hodočasnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije