Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
roditelji odgojitelji

Sutra je dan D za Tomaševića, no koristi i šteta od ukidanja mjere još će se vagati

storyeditor/2021-12-06/PXL_171121_90693101.jpg
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
04.07.2022.
u 06:52

Ako je izmjena zakonita, gradskim vlastima će financijski laknuti, uz satisfakciju da su valjano i hrabro odlučili unatoč brojnim prigovorima ne samo zainteresiranih roditelja već i stručnjaka koji su osporavali mjeru zbog retroaktivnosti i neuravnoteženosti.

Sutra je dan D za gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića. Visoki upravni sud objavit će ocjenu zakonitosti izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u objedinjenom postupku u povodu devet zahtjeva 320 podnositelja. VUS je suspendirao gradsku odluku do odluke o meritumu, pa sutra u svakom slučaju prestaje suspenzija. Očito je VUS vodio računa da suspenzija ne traje dugo zbog gradskog proračuna, ali i da se ne zakomplicira situacija s vrtićkom djecom roditelja odgojitelja s obzirom na to da je dodatni upis u vrtiće 1. rujna.

Ako je izmjena zakonita, gradskim vlastima će financijski laknuti, uz satisfakciju da su valjano i hrabro odlučili unatoč brojnim prigovorima ne samo zainteresiranih roditelja već i stručnjaka koji su osporavali mjeru zbog retroaktivnosti i neuravnoteženosti. Ali, uz problem zasad neupisane djece u vrtiće (1770 plus 2029 djece koja do kraja kolovoza neće imati godinu života) morat će do 1. rujna dodati i djecu u dobi za vrtić roditelja odgojitelja. Pola korisnika mjere do kraja 2019. bili su iz trgovačke (33,6 posto) i prerađivačke djelatnosti (13,4 posto), gdje su plaće manje od novčane pomoći. Ima li za njih posla i mjesta za njihovu djecu u vrtićima? Uz sinergiju inflacije, izgledan je porast socijalnih problema tako da će se koristi i štete još vagati i u slučaju odluke VUS-a povoljne za Grad.

Utvrdi li VUS da je sporna odluka pravno nevaljana, Tomaševića i njegov tim "vrtjet će na ražnju". Upozoravali su ih i partneri, SDP, da nisu trebali tako mijenjati tu Bandićevu demografsku mjeru iako nije najbolje pogođena. Trebalo je voditi računa o stečenim pravima korisnika te mjere kao što je Ustavni sud vodio računa o legitimnim očekivanjima čak i neaktiviranih povlaštenih mirovina dužnosnika. Ako mjera i ima legitiman cilj, pitanje je kako je obrazložena i ne predstavlja li prekomjeran teret za svaku od kategorija roditelja odgojitelja. Obrazloženje Grada da je od 2016. do 2020. broj treće i više rođene djece porastao za 236, dok je broj živorođenih pao za 255, uvreda je za zdrav razum, a na tome su gradili tezu da mjera nije imala demografski učinak. Prema Statističkom ljetopisu Grada Zagreba, od 2016. do 2020. rođeno je 7649 treće i više rođene djece, 1746 više nego u prethodnih pet godina (5903)!

 

Komentara 42

MA
Mariachiiiii
10:52 04.07.2022.

Gradonačelnik se na krivi način uhvatio u koštac s mjerom RO! Donesena je kad je donesena, ponuđena je po uvjetima koji su ispunjeni od strane roditelja. Način na koji ju je on htio ukinuti je upitan!! Kao jedan gradonačelnik nije imao sluha za roditelje , da ih primi i sasluša kako bi ako je bilo moguće, došli do dogovora i kompenzacijskih mjera. Potpuno je ružno i neprimjereno ponašanje sugrađana ne samo Zagreba, već i čitave Hrvatske prema korisnicima. Po meni, treba se ispoštovati "ugovor" između grada i korisnika onako kako je potpisan! Jer danas RO, sutra nešto drugo!!

LL
lijepa_li si
09:13 04.07.2022.

dan d za tomaševića? što će dat ostavku, ako mu mjera padne? ma hajte

DU
Deleted user
16:57 04.07.2022.

Tomaševiću i ekipici savršeno je išlo kampiranje oko kina Europa i još dok su za to izvana dobivali lovicu to je bilo super. Tu su bili najjači. Eeeeee Miki kad je trebalo početi nešto raditi ........................ ništa od toga. Onii navikli ležati i sad se od njih nešto očekuje. Od svih njih nitko nikad radio ništa nije. Zamislite sad kakvi likovi tek moraju biti oni koji su ih izabarli. Bravo za sve. Što ste htjeli i imate. Što se mene tiče bilo bi zgodno da na vlasti ostanu barem koliko i Bandić. Nakon toga mogli bi snimiti film " Povratak u kameno doba "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije