Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSTVO

Suša odnijela trećinu šećerne repe, dužnicima duži rokovi

viro
Foto: Dragutin Šantoši - Večernji list
1/4
30.08.2012.
u 14:32

O sanaciji šteta razgovarat ćamo nakon završetka kampanje, a bude li nama dobro, bit će i vama, poručio je kooperantima Željko Zadro

Na tradicionalnom susretu Dan polja šećerne repe održanom danas u organizaciji tvornice šećera 'Viro' Virovitica individualni kooperanti tvornice posjetili su pokusno polje u Gornjem Bazju i upoznali se s više sorti šećerne repe.

Tvornica šećera 'Viro' ove je godine ugovorila proizvodnju šećerne repe s više od 600 kooperanata na površini od oko 11.000 hektara. Zbog višemjesečne suše u poljima očekuje se za trećinu manji prinos od planiranog.

Potreban još jedan tretman zaštite repe u polju 

– Suša, katastrofa, sve osim pšenice je ugroženo. U jednoj i drugoj šećerani očekuje se prosječni prinos od oko 40 tona šećerne repe po hektaru. Znam da ima pozicija gdje nema ništa, a neki imaju i više. U ovoj će godini biti teško vama, ali i nama. Onim proizvođačima koji ne budu imali dovoljno repe da plate dug taj dug ćemo 'razbiti' na tri godine. Uza sve to dolazi nam i ulazak Hrvatske u EU, pa će se zahtjevi i problemi povećavati. Od konkurencije, zahtjeva uz primjeni zaštitnih sredstava i gnojiva. Mnogi očekuju da kažemo kako ćemo povećati cijenu šećernoj repi da bi sanirali ovu sušnu godinu. Ja bih to odgodio do završetka kampanje. Znate, ako bude nama dobro, bit će i vama. Sada, na žalost teško mogu obećati išta osim prolongiranja duga. Za sljedeću godinu predvidjeli smo minimalnu cijenu od 300 kuna, iste uvjete kao i u ovoj godini – izjavio je Željko Zadro, predsjednik Uprave tvornice šećera 'Viro', zatraživši od proizvođača da u polju obave još jedan tretman zaštite šećerne repe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije