Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.08.2016. u 22:27

Njegovi napadi na novinare doveli su i do toga da je jedan Trumpov podupiratelj napao ekipu CNN-a kazavši im: „Ja sam patriot, a vi ste izdajice!“

Moj protivnik nije prevarantica Hillary (Clinton), već varalice “liberal-tiska”. Ako izgubim, krivnja je novinara, kazao je republikanski američki predsjednički kandidat Donald Trump, koji je novinarima podijelio epitete: „korumpirani, prevaranti, gadljivi“.

Novinari su za Trumpa „najniži oblik života na Zemlji“. Za mnoge američke novinare Trump je postao slučaj vlastite savjesti. Kada se „The Donald“, kako ga je nazvala bivša supruga Ivana, pojavio kao jedan od kandidata unutar Republikanske stranke, počeo je sa svojim paljbama, koje su novinari prenosili i (ne)savjesno mu podizali popularnost. Koristio je novinare za svoju propagandu i postao republikanski kandidat.

Trumpu je počela padati popularnost (upravo je ponovno smijenio šefa svoje momčadi u kampanji, na mjesto Paula Manafotrta postavio je Stephena Bannona, kojega je agencija Bloomberg nazvala „najopasnijim političkim djelatnikom Amerike“) i za to optužuje novinare. Sada Trump želi ponovno biti Trump, onaj s početka kampanje. Ali kada se pita zašto, ako ih proizvodimo, nuklearne bombe ne bivaju upotrijebljene ili kada izjavljuje kako je sadašnji predsjednik SAD-a Barack Obama osnivač tzv. ISIL-a itd., zar bi novinari trebali odšutjeti?

Njegovi napadi na novinare doveli su i do toga da je jedan Trumpov podupiratelj napao ekipu CNN-a kazavši im: „Ja sam patriot, a vi ste izdajice!“ Svojim izjavama izazvao je napetosti i podjele. Sada se novinari pitaju jesu li uopće trebali davati prostor takvoj osobi. Neki listovi, Washington Post, razmišljaju o povlačenju svojih novinara koji prate Trumpovu kampanju. Kada političari optužuju novinare za svoje neuspjehe, dolazi se do čistke kakve vidimo sada u Turskoj ili Rusiji.

Kada bivši novinari, što su bili Benito Mussolini i Joseph Goebbels, dođu na vlast, zabranjuju sve, po njihovu sudu, antidržavotvorne medije. Neke Goebbelsove izjave o tisku izgovaraju, svjesno ili nesvjesno, i neki današnji političari. Jednom me je bivši urednik BBC-a savjetovao da, dok slušam odgovor političara, trebam promišljati – „ma kakve mi budalaštine ovaj priča“ – i tada ćeš jako dobro znati koje mu sljedeće pitanje postaviti.     

>> Trump crnačkim glasačima: "Što dovraga možete izgubiti?"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije