Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koče ga četiri zemlje

Summit čelnika EU ušao u četvrti dan, još nema dogovora

EU leaders summit in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
20.07.2020.
u 07:23

Pregovori čelnika EU, koji već četvrti dan pokušavaju dogovoriti sedmogodišnji proračun i fond za oporavak, zapeli su oko iznosa bespovratnih sredstava za gospodarski oporavak

Summit čelnika zemalja članica EU ušao je u ponedjeljak u četvrti dan dogovora o sedmogodišnjem proračunu i fondu za oporavak. Još nema dogovora te je za 16 sati zakazan nastavak na koji se u Bruxelles treba vratiti hrvatski premijer.

U nedjelju se summit cijeli dan odvijao u manjim skupinama, a plenarno zasjedanje odgađano je cijelo popodne.

Čelnici EU konačno su se okupili u punom sastavu na radnoj večeri u 19.20, koja je trajala do 23.30 sati.

Tada je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel odredio 45-minutnu stanku kako bi obavio još nekoliko sastanaka s pojedinim čelnicima, ali tih 45 minuta protegnulo se na cijelu noć.

Nešto prije 6 sati ujutro čelnici su se ponovno nakratko okupili, a Michel je zakazao nastavak u ponedjeljak u 16 sati.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji putuje u Zagreb kako bi na zajedničkoj sjednici članovima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a predstavio sastav svoje nove vlade, trebao bi se zatim vratiti u Bruxelles na nastavak produljenog summita.

Pregovori čelnika EU, koji već četvrti dan pokušavaju dogovoriti sedmogodišnji proračun i fond za oporavak, zapeli su oko iznosa bespovratnih sredstava za gospodarski oporavak.

Četiri štedljive zemlje – Nizozemska, Danska, Švedska i Austrija – traže, prema diplomatskim izvorima, da se instrument EU sljedeće generacije sreže na 700 milijardi eura, s predloženih 750, pri čemu bi se 350 milijardi dodjeljivalo kao bespovratna sredstva, a jednaki iznos kao zajmovi.

Prema prvotnim planovima omjer je trebao biti dva prema jedan, to jest 500 milijardi eura bespovratne pomoći, a 250 milijardi zajmova.  

Čelnici EU pokušavaju dogovoriti sveobuhvatni paket težak više od 1800 milijardi eura koji uključuje sedmogodišnji proračun u visini od 1074 milijardi eura i instrument za oporavak od 750 miilijardi, od kojih bi veći dio bio bespovratna pomoć, a ostatak bi bili zajmovi.

 

Komentara 19

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
07:54 20.07.2020.

Summit čelnika EU ušao u četvrti dan, još nema dogovora jer zemlje EU sirotinje žele i očekuju više a bogati nedaju i ostaju svoji na svome.

BO
boris
09:12 20.07.2020.

to je ono kad banana-drzava kao HR sa svojim premijerom koji cuva fotelju pod svaku cijenu hoce tuđi novac bez obaveze da se vrati

SI
sisavac
08:05 20.07.2020.

kome treba poslati iban...? kad počnu dijeliti, da me prvog nadijele. svašta. tog novca kojeg oni misle dijeliti nema, to je zrak. amer i eu tiskat će novac, zaduživat se u beskonačnost, nikad se taj novac neće vratiti, jer se nema ni kome. i to je ta razvijena ekonomija, tiskanje novca?! pa znate da će opet biti svjetski sukob, resetiranje, novi će likovi voditi svijet i prilagođavati ga po svojem ćefu. već dugo vrijede igre brojki, a tu zapad opada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije