Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napeti odnosi

Sukob u koaliciji. Pusić: Linić građane tretira kao maloumne

Milanović i Linić (1)
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
22.02.2013.
u 21:20

Ministar pušta i probne balone, kao u slučaju rezanja minusa, ali to je njegov stil, kažu u SDP-u

SDP-ov ministar financija Slavko Linić, slagali se s njegovim potezima ili ne, očito je najradišniji ministar Milanovićeve vlade koji svojim postupcima često navlači bijes banaka, građana, koalicijskih partnera, a ponekad i članova vlastite stranke.

Napeto u koaliciji

Analiziramo li odnose unutar SDP-a i Kukuriku koalicije, dojam je da Slavko Linić ipak ima potporu SDP-ovih ministara u Vladi, ali odnosi su poprilično napeti na relaciji Linić – HNS. Haenesovci su posljednji u nizu sukoba s Linićem, i to oko rezanja minusa na tekućem računu, prvo odigrali preko Dragana Kovačevića, predsjednika uprave Janafa kojeg su isturili da na HRT-u oplete po Liniću.

Kovačević je bio toliko “opušten” da je iskusnom Liniću poručio da nema pojma o ekonomiji, štoviše preporučio mu je da više čita ekonomsku literaturu i primijetio je da ga Linić više podsjeća na šefa Porezne uprave nego na ministra financija. Iako je napad bio žestok, čini se da je bio samo uvertira jer jučer je poprilično otvoreno ministra financija napala i prva potpredsjednica Vlade i buduća šefica HNS-a Vesna Pusić.

– Pozicija HNS-a je da država ne smije građane tretirati kao malodobne i maloumne. Oni imaju pravo na autonomiju odlučivanja i na privatnost, što je neotuđivo, dok su banke poslovni subjekti koji na tržištu procjenjuju rizik – komentirala je V. Pusić Linićev prijedlog smanjenja minusa na tekućim računima.

Objasnila je da se o tome nije razgovaralo ni među ministrima ni u Vladi. Pretpostavila je da je to “ideja koja se pojavila”, da “nije na razini realizacije dok se o njoj ne razgovara u Vladi” te da je Linić tim potezom vjerojatno htio čuti glas javnosti.

Unatoč tomu što se HNS, kao koalicijski partner, protivi Linićevu prijedlogu, V. Pusić je istaknula da zbog toga u Vladi nema sukoba jer je ionako normalno da višestranačke vlade usklađuju stavove. Da ne ostane samo na “drugarskoj kritici”, buduća šefica HNS-a ministra je pohvalila za brzu gradnju graničnih prijelaza što je bio jedan od uvjeta za ispunjavanje obaveza prema EU.

Nitko nije idealan

Pojedini haenesovci S. Linića optužuju ne samo da solira prema HNS-u nego da solira i prema SDP-ovim ministrima pa čak i prema premijeru Zoranu Milanoviću. Visokopozicionirani SDP-ov član Vlade ipak nudi drugačiju sliku. Tvrdi da Linić ne bi bio ministar financija da nema potporu premijera, ali priznaje da je Linić sklon puštanju probnih balona i da ni jedan ministar nije idealan. Jedan je od takvih balona i priča s ograničavanjem minusa na tekućem.

– Ali to nije ništa neuobičajeno, Linić ima takav stil i on se nekome može i ne mora svidjeti. No mora se priznati da on radi i sa svim njegovim prijedlozima koji dođu na Vladu, sukladno proceduri, upoznati su svi ministri – rekao je naš izvor. Kovačevićev napad na Linića komentirao je pak rekavši da šef Janafa nema pojma što se zbiva u Vladi i nije kompetentan o tome govoriti.

U obranu svog ministra financija stao je i glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan. On odbacuje Kovačevićeve tvrdnje da Linić “solira” u Vladi te poručuje da on ima apsolutnu potporu u svojoj stranci.

– Slavko Linić je ministar financija koji odgovorno, ozbiljno i transparentno obnaša svoju dužnost. On je čovjek koji otvoreno, iskreno i potpuno pošteno komunicira s hrvatskim građanima. Ako su stvari teške, tako ih treba reći. Možda to košta, ali su to činjenice i građane se ne smije varati – branio je Dragovan svog kolegu.

Više HNS-ovih dužnosnika s kojima smo razgovarali o odnosu s ministrom financija reklo je da, iako ih vrlo često jako iritira njegovo soliranje, koalicija HNS-a i SDP-a nipošto nije ugrožena. Zasad.

– Trenutačno nemamo velikih problema. Problem bi mogao nastati tek kada bi neki Linićev prijedlog, kojemu se mi protivimo, na kraju ipak završio u saborskoj proceduri. Uostalom, Slavko Linić je ministar financija samo zato što njegov šef Zoran Milanović nema nikog boljeg tko bi ga mogao zamijeniti na toj funkciji – rekao nam je jedan od čelnika HNS-a. 

>> Sukob u Vladi: Linić javno protiv izmjena Zakona o privatizaciji Ine

Komentara 77

BI
bigred1
22:29 22.02.2013.

vesna,miješa li se linić u tvoje poslove? mogla bi imati malo poštovanja,ipak je malo stariji od tebe. ne se ponašati kao prema brucošima.

RA
raspad
06:47 23.02.2013.

To sto Linic radi je potpuno ispravno. Gdje nema proizvodnje nema ni potrosnje. A ti potrosaci na kredit misle da ce u konacnici sve nekako dobro zavrsiti po njih. Varaju se.

Avatar maximus69
maximus69
22:28 22.02.2013.

A Pusićka, ona štiti banke..tipćna Gazimirova politika...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije