Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikalni čelnici ne mire se s prepolovljenom božićnicom

Šukerova posljednja ponuda: 625 kuna božićnice

Vilim Ribić
Arhiv VL-a
Autori: Nikola Sever Šeni, Romana Kovačević Barišić
14.12.2009.
u 16:25

Koje vrijednosti promiče čovjek koji može reći da neće poštovati pravni dokument utuživ na sudu? Vlada s takvim ljudima ne može realizirati svoje ciljeve i nitko u takve ljude ne može imati povjerenja – kaže Vilim Ribić.

Ivan Šuker treba dati ostavku na ministarsko mjesto, jednoglasni su čelnici sindikata svih javnih službi nakon propalog sastanka na kojem im je ministar ponudio 500 umjesto 1250 kuna božićnice, koliko im pripada po kolektivnom ugovoru.

Ako se 14 dana prije Božića obznani da “nije bilo planirano dovoljno novca” za 240 tisuća državnih i javnih službenika, i to bez ikakva suvislog argumenta, kažu, netko je pogriješio.

– Nekompetentnost, laganje, manipulacija osobine su koje diskvalificiraju Šukera. Koje vrijednosti promiče čovjek koji može reći da neće poštovati pravni dokument utuživ na sudu? Vlada s takvim ljudima ne može ostvarivati svoje ciljeve i nitko u takve ljude ne može imati povjerenja – kaže Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti.

“Đonom u lice”
Sindikalci najavljuju tužbe, a s problemom će upoznati predsjednicu Vlade Jadranku Kosor, s kojom traže sastanak. Ne primi li ih, poslat će joj otvoreno pismo sa zahtjevom za Šukerovom smjenom.

– Hoće li ona imati snage ukloniti Šukera koji je prepreka socijalnom partnerstvu, ne znamo, ali valjda će netko u HDZ-u uvidjeti što ne valja – kaže Ribić. Šuker više ne bi smio obavljati tu dužnost jer “ide đonom u lice socijalnim partnerima”, napominje Zvonimir Laktašić iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Na novinarski upit zašto su sigurni da predsjednica Vlade ne zna za ovakav razvoj događaj i ne stoji iza njega, sindikalci su kazali da će vrijeme pokazati je li ministar s premijerkom u dosluhu. Sindikalci su upozorili i da šest mjeseci nakon potpisivanja dodatka sporazumu o plaćama nema registra zaposlenika, niti su u smjernicama za iduće tri godine predviđena sredstva na koja se Vlada obvezala javnim službama u slučaju rasta BDP-a.

Na optužbe sindikata potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker nije želio odgovarati. Tek je objasnio kako se “ne želi spustiti na razinu vrijeđanja”.

Iz Vlade se neslužbeno doznaje kako je 500 kuna bila početna ponuda za pregovore, a ne ultimatum.

Odluka do kraja tjedna
– Trebalo je novca za školstvo, MUP, MORH pa za božićnice u punom iznosu novca nema. Maksimum na koji možemo pristati je 625 kuna – kaže izvor iz Vlade.

Osim toga, kaže naš sugovornik, o isplati pola iznosa božićnice razgovaralo se još 22. srpnja, uoči donošenja trećeg rebalansa.

– Točno je! Vlada je tada ponudila pola iznosa božićnice. Sindikati javnih službi rekli su da će to prihvatiti ako umanjene božićnice bude isplaćivao i realni sektor. Na to sam ja rekla da u realnom sektoru nije upitan iznos božićnice, nego hoće li se išta isplatiti – prisjetila se ljetošnjeg sastanka predsjednica SSSH Ana Knežević.

Vlada će do kraja tjedna donijeti odluku o isplati božićnica, a oni koji su ih već isplatili najvjerojatnije će biti kažnjeni. Ove godine zaposlenima u državnim i javnim službama isplaćeno je 307 milijuna kuna regresa te više od 76 milijuna dara za djecu.

Ključne riječi

Komentara 123

DO
doktorica
08:07 15.12.2009.

Treba im dati toliko koliko se može.

SE
sejoman
14:29 15.12.2009.

vilime sta ce tebi toliki novci i dan danas se na biciklu vozas

PI
Pippo9
19:04 14.12.2009.

BOlje išta nego ništa,svaka kuna je dobrodošla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije