Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trpio nepravdu

Sudac tuži RH: 'Diskriminirali su me. Radio sam poslove savjetnika'

'12.01.2011.,  Zupanijski sud Zagreb, Trg Nikola Subica Zrinskog 5, Zagreb - Pripremno rociste za sudjenje za malverzacije u Podravci, optuzeni  dolaze na optuzno vijece. Spisi-ilustracija. Photo: San
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
16.10.2013.
u 18:30

RH koju zastupa Općinsko državno odvjetništvo na tužbu uzvraća da je 2010. bio premješten iz prvostupanjskog Kaznenog odjela u Istražni centar i da je njegov prigovor predsjednik Vrhovnog suda odbio kao neosnovan.

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer zbog diskriminacije koju je, smatra, trpio na tom sudu godinu i tri mjeseca tužio je državu te traži 100.000 kuna odštete. Mittermayer u tužbi navodi da je 10. svibnja 2010. primio godišnji raspored poslova sudaca, sudskih savjetnika... kojim je odlukom tadašnje predsjednice suda Mirjane Rigljan određeno da kao sudac obavlja poslove istražnih radnji u skladu s rješenjem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Tako proizlazi da je on u odnosu na druge istražne suce sposoban samo za obavljanje istražnih radnji iako u rješenju HZMO-a izrijekom nešto takvo nije navedeno, nego je dana preporuka za prilagodbu poslova, navodi u tužbi. Ističe da se djelomična invalidnost zbog slabijeg vida ne može uzeti kao "alibi" da ga se na takav način smjesti u Istražni centar.

To je i segregacija...

– Na osnovi "uskogrudne odluke", za koju ne znam da je zabilježena u pravosuđu, proizlazi da sam kao dužnosnik raspoređen na poslove samo istražnih radnji, što ih u praksi obavljaju sudski savjetnici – piše u tužbi Mittermayer. Tvrdi da je 2007. i 2008. zaduživan s najvećim brojem predmeta i imao je 100-postotnu normu, a faktično je i tada kod njega postojala invalidnost. Praksa je bila, kad je riječ o drugima, da neki istražni suci zbog i većih zdravstvenih problema nisu trebali dežurati, a nije ih se raspoređivalo da rade samo istražne radnje. Smatra da je u njegovu slučaju riječ o diskriminaciji, uznemiravanju i segregaciji. Tijekom provođenja istražnih radnji nije bio ovlašten za određivanje i ukidanje pritvora.

Prigovor mu odbijen

– Kad bih zaprimio takav predmet, morao sam izraditi šprancu, a rješenje o određivanju pritvora potpisivali su predsjednik ili zamjenik Istražnog centra. Kakva je to tek diskriminacija kada sudac kolegi sucu mora izrađivati šprancu i nositi mu je na potpis – navodi u tužbi. U 2011. diskriminacija je ublažena, a prestala je 1. rujna 2011. otkad, navodi, kao sudac istrage radi sve poslove prema ZKP-u.

RH koju zastupa Općinsko državno odvjetništvo na tužbu uzvraća da je 2010. bio premješten iz prvostupanjskog Kaznenog odjela u Istražni centar i da je njegov prigovor predsjednik Vrhovnog suda odbio kao neosnovan. Njegova radna sposobnost bila je trajno smanjenja za više od polovice u odnosu na druge suce pa ističu da premještaj iz kaznenog odjela, gdje se svaki dan vode duge, fizički i mentalno iscrpljujuće rasprave, u Istražni centar na poslove istražnih radnji nije diskriminacija, ni uznemiravanje ni segregacija, nego uvažavanje činjenica i poštovanje zakona.

– Neosnovano je da je diskriminiran jer nije bio ovlašten za određivanje i ukidanje pritvora i da je samo pripremio te odluke. Samo je u početku predsjednik Istražnog centra potpisao jedno ili dva rješenja i to na njegovo inzistiranje jer je smatrao da nije ovlašten za donošenje takvih odluka – odgovorila je RH.  

>> Sudac Kolakušić: Šokirao me medijski linč

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije