Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURDI Marijan Erjavac platio što je susjed nadozidao potporni zid koji se srušio

Sud mi uzeo kuću zbog 10 metara zida

02.12.2008.
u 17:23

Na sudu sam ostao bez kuće vrijedne 57.000 eura i to samo zbog srušenog potpornog zida dužine deset metara i visine dva, tri metra. To je apsurd - ogorčen je na naše sudstvo Marijan Erjavac iz Požege, koji već dugi niz godina radi i živi u Njemačkoj.

Čekao 6, 7 godina
Sve je počelo prije 30-ak godina kad je u njegovu susjedstvu u Požegi, u Ulici Jagodnjak kuću počeo graditi Zvonko Buti. Zemljište na kojem je Buti gradio kuću bilo je više od Erjavčeva dvorišta.

- Kao uvjet u Butijevoj građevinskoj dozvoli je stajalo da on mora izgraditi potporni zid, ali to nije učinio. Čekao sam sedam, osam godina, nakon čega sam na međi napravio betonski zid visine 40-80 centimetara, ovisno o konfiguraciji tla, koji je zaštitio prirodnu kosinu brda na kojem je bila kuća i dvorište moga susjeda. Kako je on stalno nabacivao zemlju na stranu zid sa svoje strane, zid je postao prenizak. Zbog toga me je tužio tražeći da taj zid još podignem. Izgubio sam presudu i nadozidao zid još za 1,8 do 3,8 metara kako bi on dobio ravno dvorište - objašnjava Erjavac.

Ovrha kuće
Njegov je susjed i nakon toga nastavio navoziti zemlju te je zid uskoro opet postao prenizak. Tada ga je nadozidao Buti još 25-40 centimetara bez znanja Erjavca, koji je u to vrijeme bio u Njemačkoj.

- Tada je susjed zemlju koju je godinama navozio uz moj potporni zid dodatno nabio strojem jer je pripremo asfaltiranje dvorišta. Uslijedila je vrlo vlažna zima i proljeće, i sve to uzrokovalo je pucanje zida, koji se 1999. urušio u moje dvorište. Susjed me tuži tražeći da zid stavim u prvotno stanje, te da mu platim za štetu u njegovu dvorištu, kao i za duševne boli, odnosno zbog straha da mu se neće i kuća srušiti koja je navodno napukla. Nisam htio ponovno graditi zid jer nisam kriv za njegovo urušavanje, niti sam tu bio 20 godina, a nisam uopće bio obvezan taj zid podizati, niti mi on treba- objasnio je Erjavac.

Općinski sud u Požegi odlučio je da je Erjavac dužan podići novi zid i platiti 15.000 kuna za duševne boli te još 3000 kuna za štetu nastalu urušavanjem zida. Kako je sud po procjeni stručnjaka odredio da je za gradnju zida potrebno 85.000 kuna, Erjavac je bio dužan i taj dio podmiriti. No to nije učinio jer se smatrao nedužnim. Uslijedila je ovrha njegove kuće, po procjeni sudskih vještaka vrijedne 57.000 eura. Prodana je za 180.000 kuna.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije