Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda

Sucu koji je tužio Hrvatsku 20.000 kuna odštete za diskriminaciju

Oliver Mittermayer
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
24.05.2014.
u 14:45

Premda sudac Oliver Mittermayer nije dobio traženih 100.000 kuna, presuđeno je da je riječ o neizravnoj diskriminaciji

Sucu zagrebačkoga Županijskog suda Oliveru Mittermayeru, koji je tužio državu zbog diskriminacije koju je trpio na tom sudu godinu i tri mjeseca, jučer je u zagrebačkoj Palači pravde dosuđeno 20.000 kuna odštete. Sudac Mittermayer tražio je 100.000 kuna odštete od države, no njegov sudac Damir Čotić djelomično je prihvatio njegov tužbeni zahtjev kad je riječ o odšteti, dosudivši mu bitno manji iznos. No, što se tiče same biti stvari, tužbe za diskriminaciju, što je u ovom slučaju mnogo važnije, nepravomoćno je presuđeno da je sudac Mittermayer bio neizravno diskriminiran.

Sudac Mittermayer državu je tužio jer je 10. svibnja 2010. primio godišnji raspored poslova sudaca, sudskih savjetnika te je odlukom tadašnje predsjednice suda Mirjane Rigljan određeno da kao sudac obavlja poslove istražnih radnji, koje u praksi obavljaju sudski savjetnici. Plaća mu je ostala ista. Inače, iako u nas nema puno sporova zbog diskriminacije, niti su građani dovoljno svjesni što je sve diskriminacija, poznato je da Europski sud za ljudska prava jako drži do jednakosti i ljudskih prava, o čemu moraju voditi računa i naši sudovi. Podsjetimo, sudac Mittermayer smatrao je da je u njegovu slučaju riječ o diskriminaciji i uznemiravanju. Tijekom provođenja istražnih radnji nije bio ovlašten za određivanje i ukidanje pritvora.

– Kad bih zaprimio takav predmet, morao sam izraditi šprancu, a rješenje o određivanju pritvora potpisivali su predsjednik ili zamjenik Istražnog centra. Kakva je to tek diskriminacija kada sudac kolegi sucu mora izrađivati šprancu i nositi mu je na potpis – navodio je u tužbi sudac Mittermayer. Jučer nije bio na objavi presude.

U tužbi je navodio i da se djelomična invalidnost zbog njegova slabijeg vida nije mogla uzeti kao “alibi” jer je 2007. i 2008. zaduživan s najvećim brojem predmeta i imao je 100-postotnu normu, a i tada je kod njega postojala invalidnost. Diskriminacija je kod njega prestala 1. rujna 2011., otkad kao sudac istrage radi sve poslove. Tadašnja predsjednica suda svjedočila je da ga nije imala namjeru diskriminirati i da je odlučila premjestiti ga na poslove suca koji obavlja istražne radnje, a koji je manje zahtjevan.

>> Degradacija suca Mittermayera: 'Taj posao nije manje vrijedan od drugih'

Komentara 8

TA
tamanitelj
15:44 24.05.2014.

Biti će toga još

MI
Mirnadob
15:43 24.05.2014.

U HR su (skoro)svi diskriminirani,samo "drugovi" i stari udbasi napreduju.

NO
nonasur
15:24 24.05.2014.

Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije